Hoppa till huvudinnehållet

Ett säkert vårtecken när det är marknad i Säffle igen

Publicerad:
Fullspäckat med folk på Säffles gator lär det bli när det återigen är vårmarknad i helgen. Foto: Claes Österman

Mycket i denna värld är osäkert, men Säffles vårmârten är som den alltid har varit. På lördag är det dags igen, och om väderprognosen håller i sig ser förutsättningarna goda ut för att det blir en solig historia på alla sätt.

Karuseller och sockervadd, godis som man bara köper två gånger om året, ett tillfälle att fynda storpack med strumpor eller fryspåsar. Men framför allt verkar vårmarknaden, liksom förstås även höstmarknaden, vara en träffpunkt. I en tid där allt finns att köpa ett knapptryck bort, verkar marknaderna fylla en desto viktigare social funktion.

– Jag förstår ju när jag pratar med folk att de tycker att det är roligt med marknaden. Det har ju blivit en hemvändarhelg för många, säger Ann-Charlotte Winberg, marknadsgeneral.

Mindre men lika

Antalet knallar har minskat något efter pandemin. Många av de äldre la ner då, och återväxten i denna bransch ser inte ut att vara särskilt god. Men Ann-Charlotte tror att besökarna ändå kommer att känna igen allt som de vill se på en marknad.

– Det blir ju alla vanliga varor såklart, och tivolit och ponnyridning vid Stenmagasinet.

Höstens marknad kommer däremot att se lite annorlunda ut. Då går man tillbaka till att vara en endagsmarknad, som förr i tiden.

– Det blir svårare att behålla knallarna för två dagar, när det är många andra marknader runt samma tid och de gärna vill ha lördagen till resdag. Det brukar också vara betydligt mer folk ute på fredagen, så vi testar att bara ha fredagen som marknadsdag i höst.

Precis som vanligt sammanfaller marknaden med Trafikens dag, som arrangeras vid Medis och erbjuder flertalet utställningar och aktiviteter på temat fordon och trafik för både stora och små. De yngsta besökarna kan till exempel få spruta med räddningstjänstens slangar och köra Assistancekårens elbilar.

Trafikens dag är också en uppskattad vårtradition som sammanfaller med marknaden.
Trafikens dag är också en uppskattad vårtradition som sammanfaller med marknaden. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

GodisHandelMarknaderSäffleTrafikVårtecken

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.