Hoppa till huvudinnehållet

KARTA: Exakt här ska det nya äldreboendet ligga – planen går ut på samråd

Publicerad:
Det finns flera förslag på utformning av Åmåls nya äldreboende men detta är det hetaste alternativet.
Det finns flera förslag på utformning av Åmåls nya äldreboende men detta är det hetaste alternativet. Foto: Klara Arkitekter

Planen på ett nytt äldreboende rullar vidare. Inom kort presenteras samrådshandlingar för det tänkta bygget på Tjuke. Hyresgästerna får utsikt över såväl skogsdungar och betesmark som villor och handelsinrättningar.

Det finns goda skäl till varför kommunen vill skynda på processen. Dels behövs snart fler boendeplatser, dels har gamla Ekbacken stora brister i sina lokaler. Hyresavtalet går dessutom ut vid årsskiftet, så ett fullgott substitut måste skakas fram snarast, även om viss förlängning krävs, oavsett hur samrådet landar.

Planförslaget möjliggör ett särskilt boende i två våningar med en areal på maximalt 5 500 kvadratmeter. Här ska det rymmas cirka 50 boenden, samt storkök som ska leverera mat till andra äldreboenden i kommunen.

Kan utökas

Huvudsakligen planeras byggnaden uppföras i en våning, för att samtliga lägenheter ska tillgång till uteplats i markplan.

Visar det sig senare att behovet blir större än vad dagens kalkyl pekar på, då ska det finnas möjlighet att lägga till ett fullt våningsplan, resonerar kommunen.

Maximal nockhöjd blir tio meter.

Planen reglerar inte någon exakt utformning av byggnaden. Flera alternativ finns med i samrådshandlingen, men kommunens favorit tycks vara den solfjäderformade. Den skissen visades i fullmäktige när ledamöterna informerades angående planprocessen.

God kollektivtrafik

Vid nybygget beräknar kommunen att det blir ett bilparkeringsbehov på cirka 30 platser, 20 för anställda och resten för besökare. Beräkningen utgår från att cirka 25 personer åt gången arbetar på boendet.

I planbeskrivningen, som är framtagen av Klara arkitekter, står även följande:

”Illustrationsplanen visar att 30 platser ryms inom området men med tanke på de korta avstånden till centrala Åmål samt en planerad god tillgång till kollektivtrafik så bör antalet kunna minskas.”

”Påtagligt artvärde”

Området är i dag obebyggt och utgörs av en skogsdunge och en gräsyta som sluttar ner mot en bäck i väster. Flera rätt ovanliga växter förekommer på platsen. Bland annat påträffades Jungfru Marie nycklar, svinrot, vit vaxskivling och ängsvädd vid naturvärdesinventeringen.

”Området har bedömts ha påtagligt artvärde och påtagligt biotopvärde”, står det i planbeskrivningen.

Ett eventuellt bygge innebär med andra ord en tydlig förändring av platsen, men rent visuellt anses landskapsbilden inte påverkas mer än i begränsad omfattning. Detta då bebyggelsen är låg samtidigt som den intilliggande skogsdungen med fullvuxna träd blir kvar.

Kommunstyrelsen gick på arbetsutskottets förslag och godkände samrådshandlingarna vid onsdagens möte.

Här, inom det blåa strecket, är det nya boendet tänkt att ligga.
Här, inom det blåa strecket, är det nya boendet tänkt att ligga. Foto: Klara arkitekter
Den streckade linjen ramar in området som håller på att detaljplaneras.
Den streckade linjen ramar in området som håller på att detaljplaneras. Foto: Åmåls kommun
Planområdet omfattar skogsdungen till vänster, även om just denna del av dungen föreslås ska sparas.
Planområdet omfattar skogsdungen till vänster, även om just denna del av dungen föreslås ska sparas. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅmålÅmåls kommunBostad och byggenDetaljplanerVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.