Hoppa till huvudinnehållet

Många intressenter till utannonserad kyrka – kan bli moské eller ateljé

Publicerad:
Spekulanten Nedal Jaber förhör sig om EFS-kyrkan med mäklaren Marie Sjöberg.
Spekulanten Nedal Jaber förhör sig om EFS-kyrkan med mäklaren Marie Sjöberg. Foto: Andreas Dagström

Ett annorlunda objekt med överkomligt utgångspris. Inte konstigt att gamla EFS-kyrkan lockar till klick på bostadsplattformen Hemnet.

Även de öppna visningarna har varit välbesökta.

– Intresset är jättestort, säger mäklaren Marie Sjöberg.

Först på plats vid tisdagens visning var Nedal Jaber. Han gick ett varv i EFS-kyrkans stora sal och nickade gillande – här skulle det kunna bli en bra moské:

– Vi har jättedyr hyra i våra nuvarande lokaler på Torggatan. Där finns det också grannar som stör sig på oss, även om det nästan bara är på fredagar vi har mycket folk. Här skulle vi kunna vara mer för oss själva, utan att störa.

Tidigt ute var även Daigo Tricomi, som lockas av kombinationen med lägenhet på topp och stora öppna lokaler nertill:

– Jag skulle kunna tänka mig att hyra ut, exempelvis till butiker.

Daigo Tricomi, ursprungligen från Italien men numera Åmålsbo, lockas av möjligheten att kunna hyra ut lokaler till verksamheter.
Daigo Tricomi, ursprungligen från Italien men numera Åmålsbo, lockas av möjligheten att kunna hyra ut lokaler till verksamheter. Foto: Andreas Dagström

Lockande prislapp

Tisdagens öppna visning var den andra och sista Svensk Fastighetsförmedling tänkt hålla. Men mäklaren Marie Sjöberg tror att fler kommer att vilja titta på den gamla kyrkobyggnaden framöver:

– Intresset är jättestort, säger hon. Vi hade elva personer här i lördags och det har säkert varit ytterligare ett 20-tal som hört av sig på andra sätt. Byggnaden har något speciellt. Sedan lockar priset också, så klart.

695 000 kronor är utgångspriset. På papperet lite av ett kap, men det kommer att krävas mycket av ägaren att iordningställa både utsidan och insidan.

”Inte ångrat mig”

– Man måste vara beredd på att det kommer att kosta tre miljoner kronor om man går in här, säger företagaren Luis Acuna.

Tillsammans med Shaimaa Johansson köpte han i fjol Frälsningsarméns gamla hus, tvärs över gatan. Huset är avsevärt mindre och var i något bättre skick än EFS-kyrkan vid köpet, ändå har renoveringen kostat en och en halv miljon kronor – så här långt. Fler utrymmen återstår att fixa.

– Jag har inte ångrat mig, det är jättefint nu! säger Shaimaa Johansson.

Företagarparet Shaimaa Johansson och Luis Acuna kikar närmare på stora samlingssalen ihop med Arne Johansson, som tidigare ägt fler hyreshus i Åmål.
Företagarparet Shaimaa Johansson och Luis Acuna kikar närmare på stora samlingssalen ihop med Arne Johansson, som tidigare ägt fler hyreshus i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Första gången

Utanför Samverkets tidigare lokaler på gatuplan försåg sig Arne Johansson med ett mäklarprospekt och begav sig mot en av kyrkans totalt fem ingångar:

– Jag har aldrig varit här inne förut.

Det första han ramlade över var köket. Ett fascinerande utrymme med dess blandning av gamla stilar. Pärlspont och luckor med skjutdörrar. I rätt händer skulle det kunna bli riktigt fint, om man är beredd att arbeta och kompromissa med vissa moderna bekvämligheter.

Samma sak kan sägas om mer eller mindre varje rum. På sina håll ser originalinredningen från 1906 ut att vara intakt. Andra ytskikt har tillkommit några decennier senare.

– Klart det kommer att kosta att göra i ordning detta. Men det kostar pengar för Åkab att ha kvar byggnaden också, säger Arne Johansson, som menar att det bör finnas utrymme för prutning.

Budgivningen har nu kommit igång och var på onsdagsmorgonen uppe i en halv miljon kronor. Men under visningen hade Marie Sjöberg fortfarande inte mer än muntliga uppgifter att gå på.

Vad säger folk att de tänkt använda byggnaden till?

– För uthyrning. De flesta vill ha verksamhet här. En spekulant tycker det skulle passa bra som ateljé.

Totalt har annonsen haft över 9 000 besök på Hemnet.

Byggnaden skulle passa bra som moské, menar Nedal Jaber.
Byggnaden skulle passa bra som moské, menar Nedal Jaber. Foto: Andreas Dagström
Luis Acuna, Shaimaa Johansson och Arne Johansson är överens: Att rusta upp EFS-kyrkan kommer att kosta mycket pengar.
Luis Acuna, Shaimaa Johansson och Arne Johansson är överens: Att rusta upp EFS-kyrkan kommer att kosta mycket pengar. Foto: Andreas Dagström
En del av den ursprungliga altartavlan skymtar i ett förråd bakom samlingssalen. Anton Högberg 1906, lyder signaturen. Samlingssalen var ursprungligen större.
En del av den ursprungliga altartavlan skymtar i ett förråd bakom samlingssalen. Anton Högberg 1906, lyder signaturen. Samlingssalen var ursprungligen större. Foto: Andreas Dagström
Frida Jansson och Marie Sjöberg från Svensk Fastighetsförmedling delade ut prospekt till spekulanter. Arne Johansson var mest bara nyfiken på hur huset ser ut invändigt.
Frida Jansson och Marie Sjöberg från Svensk Fastighetsförmedling delade ut prospekt till spekulanter. Arne Johansson var mest bara nyfiken på hur huset ser ut invändigt. Foto: Andreas Dagström
Arne Johansson visade stort intresse för det ålderdomliga köket, med låga arbetsbänkar, skafferi och annat.
Arne Johansson visade stort intresse för det ålderdomliga köket, med låga arbetsbänkar, skafferi och annat. Foto: Andreas Dagström
Åtminstone en av de ursprungliga kakelugnarna har sparats, i lägenheten överst.
Åtminstone en av de ursprungliga kakelugnarna har sparats, i lägenheten överst. Foto: Andreas Dagström
Marie Sjöberg hoppas hitta en bra köpare till EFS-kyrkan.
Marie Sjöberg hoppas hitta en bra köpare till EFS-kyrkan. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅkabÅmålBostad och byggenEFSHemnetMäklareMoskéerSvensk FastighetsförmedlingTorggatan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.