Hoppa till huvudinnehållet

Regerande mästaren SSÅV laddar för premiär: ”Finns viss press”

Publicerad:
Förra året skrällde SSÅV och slog till med en totalseger i Seglingsallsvenskan. Till helgen seglar de regerande mästarna premiären i Saltsjöbaden. Här är laget vid hemmaregattan: Tomas Skålén, Gustav Skålén, Signe Pettersson, Katrin Steverding och Fredrik Pettersson.
Förra året skrällde SSÅV och slog till med en totalseger i Seglingsallsvenskan. Till helgen seglar de regerande mästarna premiären i Saltsjöbaden. Här är laget vid hemmaregattan: Tomas Skålén, Gustav Skålén, Signe Pettersson, Katrin Steverding och Fredrik Pettersson. Foto: Roger Pettersson

Till helgen drar Allsvenskan i segling igång med en första deltävling i Saltsjöbaden. Regerande mästaren SSÅV mönstrar samma lag som vid premiären förra året.

– Vi har som målsättning att bli topp sex i varje deltävling, säger Tomas Skålén, skeppare i Åmålsbåten.

18 lag är kvalificerade för årets upplaga av Allsvenskan i segling som i helgen drar igång i Saltsjöbaden. Regerande mästaren SSÅV skickar följande lag till premiären: Katrin Steverding, Frida Sundblad, Gustav Skålén, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén.

Premiärlaget är identiskt med det lag som tog hem segern i fjolårets första deltävling, i Skanör.

SSÅV överraskade alla, inklusive sig själva, när klubben i fjol tog hem Allsvenskan. Trots fjolårets framgång är det ett ödmjukt SSÅV som kommer till start i år.

– Självklart finns det en viss press, men samtidigt hoppas jag att de flesta förstår att det var en enorm skräll att lilla SSÅV vann Allsvenskan i fjol, före storklubbar som bland andra KSSS och GKSS. Vi själva har en lite mer realistisk men fortfarande hög målsättning, säger Tomas Skålén i SSÅV.

Siktar på finalerna

För att inte sväva iväg är det klyschan ”match för match” eller i det här fallet ”deltävling för deltävling” som gäller för Åmålsseglarna.

– Vi har som målsättning att bli topp sex i varje deltävling. Är man topp sex får man segla ett avslutande finalrace och där vet vi att mycket kan hända. Utöver det siktar vi på att nå pallplats i två av deltävlingarna. Vad detta räcker till i slutställningen i den totala tabellen återstår att se, säger Tomas Skålén.

Seglingarna i Saltsjöbaden startar vid lunchtid på fredag och avslutas på söndag med ett finalrace på eftermiddagen.

Den allsvenska premiären livesänds på webb-tv i en proffsig produktion där man använder drönarkameror, kameror ombord på tävlingsbåtarna och landbaserade kameror för att täcka allt som händer i racen. Nytt för i år är att TV4 kommer att sända halvtimmeslånga sammandrag från deltävlingarna.

Allsvenska programmet 2023

Deltävling 1: 12–14 maj, Saltsjöbaden

Deltävling 2: 2–4 juni, Långedrag

Deltävling 3: 18–20 augusti, Åmål

Deltävling 4: 15–17 september, Strängnäs

De tre bästa klubbarna efter säsongen blir inbjudna att delta i Sailing Champions League 2024, där de bästa klubbarna från 22 länder gör upp den hedervärda titeln att vara ”Champion of champions” i segling.

De tre sist placerade klubbarna efter säsongen åker ur Allsvenskan, men kan kvala om en ny plats i Allsvenskan 2024. Kvalet till Allsvenskan 2024 är öppet för alla klubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet, som vill utmana om en plats i Allsvenskan. Kvalet avgörs den 14–15 oktober i Marstrand.

Artikeltaggar

PremiärerSaltsjöbadenSeglingSkanörSportSSÅVSvenska SeglarförbundetTomas Skålén

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.