Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen överlämnar allt ansvar för båtkranen – betongplattan ska stärkas

Publicerad:
Samällsbyggnadschef Björn Wennerström och Ove Kaye (SD), ordförende teknik- och fritidsnämnden, överlämnade en lycka-till-bukett till SSÅV:s Ingvar Dyberg, Olle Andersson och Hans Olsson.
Samällsbyggnadschef Björn Wennerström och Ove Kaye (SD), ordförende teknik- och fritidsnämnden, överlämnade en lycka-till-bukett till SSÅV:s Ingvar Dyberg, Olle Andersson och Hans Olsson. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommun överlåter allt ansvar för sjösättningskranen till Segelsällskapet Åmålsviken, SSÅV, som siktar på att stärka betongplattformen rejält.

– Den här lösningen gynnar alla, säger teknik- och fritidsnämndens ordförande Ove Kaye (SD).

SSÅV:s delegation med Ingvar Dyberg i spetsen fick av kommunen ta emot en vacker blomsterbukett som lyckönskning. Nu äger föreningen formellt sjösättningskranen, med allt vad det innebär i form av ökat ansvar.

– Vi ser här som ett led i rätt riktning, säger Ove Kaye (SD), ordförande teknik- och fritidsnämnden. Kommunen ska hålla sig till kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Kan man leja ut annan verksamhet till organisationer och föreningar så är det något alla tjänar på.

Bakgrunden till onsdagens ceremoni är kranens dåliga skick.

– Underhållet har varit eftersatt under många år. Samtidigt var det oklart vem som bar ansvaret, säger Ove Kaye, själv inbiten båtentusiast.

Hoppas inspirera

Lösningen, att överlåta kranen helt i SSÅV:s försorg och ge dem arrende på marken, har Kaye utarbetat ihop med samhällsbyggnadschef Björn Wennerström.

Lösningen kommer att gynna alla parter, tror Ove Kaye och Ingvar Dyberg.
Lösningen kommer att gynna alla parter, tror Ove Kaye och Ingvar Dyberg. Foto: Andreas Dagström

Segelsällskapet behövde inte direkt övertalas att ta sig an uppdraget:

– Vi hoppas kunna vara ett föredöme och inspirera andra att tänka kreativt när kommunen inte har pengar, säger föreningens vice ordförande Ingvar Dyberg

Sedan sjösättningskranen av säkerhetsskäl togs ur bruk förra hösten har uppdragen utförts av inhyrd mobilkran. En ohållbar lösning i längden, då det finns cirka tusen båtägare i kommunen. Dessutom behöver exempelvis Sjöräddningssällskapet emellanåt hjälp att ta upp kapsejsade eller av andra skäl övergivna båtar.

Avgiften höjs

Tanken är nu att renovera betongplattformen, så att SSÅV:s egenutbildade kranoperatörer åter kan ta upp och sjösätta båtar på upp till sex ton. Detta kräver förstärkning i form av tre stålbalkar och nio stålpålar undertill.

Upphandlingen är ännu inte klar, men sammantaget beräknas renoveringen kosta cirka 300 000 kronor. Finansieringen sker via sjösättningsavgiften.

– Avgiften får höjas något, säger SSÅV:s Olle Andersson.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBåtarBjörn WennerströmFritid och livsstilOve KayeSjöräddningssällskapetSSÅVTeknik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.