Hoppa till huvudinnehållet

Missionskyrkan är borta för alltid

Publicerad:
Åmåls missionsförsamling och Baptistkyrkan markerade i helgen sin förening till Equmeniakyrkan i Åmål.
Åmåls missionsförsamling och Baptistkyrkan markerade i helgen sin förening till Equmeniakyrkan i Åmål. Foto: Niklas Lindstrand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lördag den 6 maj togs ett sista farväl av Missionskyrkan både som församling och som byggnad. En begravningsdag för oss som varit aktiva i kyrkan nu eller tidigare. Missionskyrkan har betytt mycket för många, inte minst för sina alla barn- och ungdomsverksamheter under åren. Nu är denna tid förbi här som på alla andra platser i Sverige.

Åmål har två kyrkor båda vackert placerade på var sitt berg med omgivande grönska och utsikt åt alla håll. Du ser inte bara staden utan långt ut över Vänern. Missionskyrkan, numera heter den Kungsbergskyrkan, är inte bara med sin placering utan också utifrån sin arkitektur en av de vackraste moderna kyrkobyggnader i Sverige. Altartavlan som kom med från den tidigare kyrkan har ett religiöst budskap. Den visar en Jesusgestalt som bär ett litet lamm. Tavlan har också ett stort konstnärligt värde och kan tolkas på flera andra sätt.

I dag när samhället dras isär, klyftorna ökar, välfärden monteras ner, är konsten en viktig källa för att bevara de humanistiska och demokratiska värdena. Tavlan visar hur den starka med resurser måste bära, ta hand om, den lilla. Ingen skall lämnas utanför. Denna tavla har ett budskap om solidaritet och jämställdhet. I våra kyrkor med i dag få besökare och ett minskat medlemsantal finns viktiga konstnärliga och demokratiska värden i utsmyckningar. Hur tar vi vara på dessa konstverk? Hur blir de tillgängliga för flera?

Solweig E Johansson

Bröllopsfest hölls för Åmålsförsamlingarnas förening – två blev en

Artikeltaggar

ÅmålArkitekturBaptistkyrkanEqumeniakyrkanEtik och religionFörsamlingarKonstKungsbergskyrkanKyrkorVänern