Hoppa till huvudinnehållet

Polisen luktade sig till knarkfabrik – 50 kilo cannabis beslagtogs: Två åtalas

Publicerad:
50 kilo cannabis beslagtogs i en knarkfabrik i en fastighet i Mellerud. Om odlingen fått växa klart kunde den ha givit 180 kilo. Plantorna på bilden har inget med texten att göra./ARKIVBILD
50 kilo cannabis beslagtogs i en knarkfabrik i en fastighet i Mellerud. Om odlingen fått växa klart kunde den ha givit 180 kilo. Plantorna på bilden har inget med texten att göra./ARKIVBILD Foto: Charlie Riedel

Polisen beskriver det som en veritabel narkotikafabrik mitt i Mellerud. 50 kilo färdig cannabis hittades men en framtida skörd beräknas ha givit 180 kilo.

Två häktade män åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott.

Cannabisfabriken i ett hus i Mellerud upptäcktes när en polispatrull som kom körande på E45 i januari i år, luktade sig till fabriken.

Det beskrevs av polisen som en stark doft av cannabis.

Polisen luktade sig till stor cannabisodling: ”Om vindarna ligger rätt”

När polisen gick in i huset fanns där två män, en 28-åring och en 57-åring, som greps på platsen. Det är dessa två som nu åtalas.

De båda, som är utländska medborgare, sitter sedan i januari häktade.

Stor skörd

I utredningsarbetet tog polisen hand om 50 kilo färdig cannabis. Men om allt fått växa klart beräknar polisen att det skulle handlat om en skörd på totalt 180 kilo cannabis.

Beslaget som gjordes beräknas vara värt 6,3 miljoner kronor på marknaden. Men den fulla skörden hade kunnat ge drygt 23 miljoner kronor.

Förutom cannabisen beslagtog polisen ur huset bland annat mobiltelefoner, lampor, gödningsmedel, bevattningssystem, luftfuktare, verktyg, elcentral, fläktar, transformator – och en övervakningskamera.

En knarkfabrik

Enligt polisen har fastigheten helt varit ombyggd för framställning av cannabis. Den har försetts med dieselaggregat för egen elförsörjning och med automatiserat bevattningssystem.

En knarkfabrik, helt enkelt.

Vill utvisa

De båda männen åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och åklagaren yrkar också på att båda ska utvisas ur landet på 15 år.

Åklagaren menar att brottet ska bedömas som synnerligen grovt eftersom det har utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning handla med narkotika.

De två åtalade varken erkänner eller förnekar brott.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättCannabisE45MellerudNarkotikabrott

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.