Hoppa till huvudinnehållet

Populära loppets nya grepp – för publiken: ”Hellre kaos än att ingen tittar”

Publicerad:
På lördag avgörs Dalsland X-Country. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Längs sjöar och kanaler, över stock och sten, ut på gängar och in i skogar. Till helgen är det dags för cykelloppet Dalsland X-Country. I år har man flyttat depåstoppen för att göra dem mer publikvänliga.

– En ny grej som vi hoppas kan vara lite roligt, säger Bosse Pettersson i Camp Dalsland.

Mycket är sig likt när det gäller cykelfesten som är Dalsland X-Country. Precis som i fjol erbjuds en lång bana på 5,7 mil och en kort på 3,5 mil.

Banorna har fått en marginell förändring från i fjol, men ringlar sig fortfarande längs storslagen dalsländsk natur, längs sjöar och kanaler, över stock och sten och ut på ängar och in i skogar.

Starten går från Nygårdstorget på lördag och målgången sker på Tingshustorget.

Den stora nyheten för i år är depåstoppen som flyttats till nya, mer publikvänliga platser. En av dem ligger på Dalslands camping och kanotcentral och den andra på Eds andra kiosk i Håbol, som båda kommer att hålla öppet så att publiken kan köpa kaffe eller glass.

– Det är en ny grej som vi vill testa, som vi hoppas kan vara lite roligt. Det kanske kommer för mycket folk, men bättre att det blir kaos än att ingen tittar, säger Bosse Pettersson.

149 anmälda

Numera är det Friluftsfrämjandet som arrangerar loppet helt och hållet, med funktionärer och flaggvakter, på uppdrag av Camp Dalsland.

I skrivande stund är 149 anmälda, men med varmare väder hoppas man nå samma nivåer som i fjol, då 245 anmälde sig och 214 deltog. Som mest har tävlingen lockat 700 deltagare.

– Det går lite trögare än vanligt. Det har varit en extremt kall vår och folk har blivit lite försoffade efter pandemin. Som lök på laxen har vi också fått högre omkostnader i våra privatliv. Det man stryker först är att lägga massa pengar på att köra motionslopp, säger Bosse Pettersson, som hoppas på en tillströmning under veckan.

– Vi tror att det kommer in anmälningar nu under veckan. Väderleksprognosen ser gynnsam ut. En tendens som finns att man anmäler sig senare till saker och ting. Man vill inte bränna 500 kronor på något man inte gör. Vi hyser stort hopp om att det blir en festlig lördag.

Artikeltaggar

Bosse PetterssonCamp DalslandCyklingDalslandDalsland X-countryEdFriluftsfrämjandetHåbolSjöar och hav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.