Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Glada kor släpptes ut på grönbete

Publicerad:
Skuttande kor är alltid en publikdragare. Här skuttade kossorna ut på vårbete för tio år sedan vid Björkils gård.
Skuttande kor är alltid en publikdragare. Här skuttade kossorna ut på vårbete för tio år sedan vid Björkils gård.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

Säfflefru först i Åmål ta gymnasiekompetens. Frideborg Eriksson, 37, från Säffle har sin dagliga gärning förlagd till ritkontoret på Källe i Säffle. Men Åmål och Karlbergsskolan har nästan varit hennes andra hem i fem års tid. Hon hör nämligen till den flitiga grupp människor som ägnar sin fritid åt att studera. Hennes studieflit har nu också gjort att hon har vikt en plats åt sig i Karlbergsskolans historia. Hon blev nämligen den första eleven, som efter kvällsstudier, tog fullständig gymnasiekompetens.

1998

Bronsåldern fick liv. Hällristningarna vid Högsbyn i Tisselskog fick tillfälligt liv i samband med att förre landshövdingen Bengt K.Å Johansson invigde ett bronsåldersmuseum på gården. Det var en mimgrupp som såg till att bronsåldersfigurerna från hällarna stod upp och medverkade i invigningen. Totalt har det satsats 1,3 miljoner kronor, varav EU bidrar med nästan en tredjedel, på en upprustning av byggnader och anläggningar vid de cirka 3 000 år gamla hällristningarna.

2013

Skuttande kor fortsätter fascinera. Kosläpp har blivit en happening för bonderomantiska stadsbor och en extra inkomst för lantbrukare över hela landet. Så också i Åmål där Björkils gårds 120 damer stod för showen.

– Det är fjärde året vi arrangerar och antalet besökare har ökat kraftigt för varje år, säger Ulrika Bäckström på Björkils gård.

Redaktör: Liselotte Lans

Artikeltaggar

ÅmålEUHögsbynInkomstInvigningarKarlbergsgymnasietSäffleSamhälleShowerSkådespelare

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.