94-årig lärare på tur med yrkesskoleelever – tog del av Åmåls industrihistoria

Publicerad:
Gästerna som gick på Årjängs yrkesskolas bil- och traktoravdelning som besökte Åmåls industrimuseum på en av sina återträffar bestod av eleverna (stående från vänster) Glenn Flink, Christer Persson, läraren Bo Danielsson, Olle Nilsson, Östen Johannesson, Arne Johansson och Conny Eriksson samt knästående Rolf Sahlin och Lars Nyrén. Foto: Roger Pettersson

C.W. Thorstensons Mekaniska Verkstad fick under torsdagen besök av ett antal gamla elever från Årjängs yrkesskola.

Med sig hade de sin lärare Bo Danielsson, 94 år, och gästerna bjöds på en rundvandring på Åmåls industrimuseum guidade av Hans Dahlberg.

Hans Dahlberg, Bengt Nylén och Sigurd Kjellin i arbetsgruppen på Åmåls industrimuseum tog emot sina värmländska gäster, som bestod av gamla elever från Årjängs yrkesskolas bil- och traktoravdelning. Med stort intresse lyssnade de till och följde med på Hans Dahlbergs visning i C.W. Thorstensons Mekaniska Verkstad.

Med imponerande spänst tog sig 94-årige tidigare yrkesläraren Bo Danielsson, som för övrigt låg bakom idén till skapandet av Årjängs Travmuseum som invigdes sommaren 1998 och firar 25-årsjubileum i sommar, upp och ned för trapporna till industrimuseets andra våning.

Bo Danielsson berättar att det är först de senaste fyra–fem åren som han och eleverna, med ett gemensamt intresse för fordon och motorer från förr, har börjat träffas en till två gånger om året. Tidigare har de bland annat varit på rundvandring hos Fundo Components i Charlottenberg och på Arvikaverken, en samling industrilokaler i Arvika.

Besökte Dana

Förra året besöktes Spicer Nordiska Kardan/Dana i Åmål. Årets besök på Åmåls industrimuseum var det första för de allra flesta i sällskapet från Årjäng med omnejd.

– Det är fantastiskt att vi kan träffas lite då och då och att eleverna kommer ihåg en gammal gubbe, säger Bo Danielsson med värme i rösten. Han passade även på att tacka för en imponerande visning och fantastisk presentation av Åmåls industrimuseum.

– Det är för att du var så duktig och bra, svarar Glenn Flink, som numera bor i Karlstad och med sina 75 år tillhör de yngsta i samlingen av elever.

Sällskapet består av elever som påbörjade sin utbildning på Årjängs yrkesskola 1963 och 1964.

”Många stora industrier”

Samtliga besökare verkade mer än nöjda med Hans Dahlberg som guidade dem och han berättade, upplyste och visade en hel del om vad som tillverkats både på C.W.Thorstensons Mekaniska Verkstad och av övrig industri som präglat Åmål historiskt.

– Det har funnits fantastiskt många stora industrier i Åmåls kommun, säger Hans Dahlberg.

I sommar planerar museiföreningen att hålla öppet hus, men datumet är ännu inte spikat även om det lutar åt att det sker i slutet av juni eller i början av juli.

Hans Dahlberg i Åmåls industrimuseums arbetsgrupp berättade både intressant och detaljrik information om museets olika maskiner och föremål.
Hans Dahlberg i Åmåls industrimuseums arbetsgrupp berättade både intressant och detaljrik information om museets olika maskiner och föremål. Foto: Roger Pettersson
Sigurd Kjellin, Bengt Nylén och Hans Dahlberg i Åmåls industrimuseums arbetsgrupp var på plats för att ta emot sina värmländska gäster.
Sigurd Kjellin, Bengt Nylén och Hans Dahlberg i Åmåls industrimuseums arbetsgrupp var på plats för att ta emot sina värmländska gäster. Foto: Roger Pettersson
Hans Dahlberg demonstrerade inte bara maskiner och motorer utan även denna väljare till telestationen, tillverkad av LM Ericson.
Hans Dahlberg demonstrerade inte bara maskiner och motorer utan även denna väljare till telestationen, tillverkad av LM Ericson. Foto: Roger Pettersson
Hans Dahlberg i Åmåls industrimuseums arbetsgrupp presenterar museets verkstad för de tidigare eleverna på Årjängs yrkesskola.
Hans Dahlberg i Åmåls industrimuseums arbetsgrupp presenterar museets verkstad för de tidigare eleverna på Årjängs yrkesskola. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅrjängÅrjängs kommunArvikaverkenBo DanielssonCharlottenbergFordonFundo ComponentsIndustrierLärareMuseumSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare