Hoppa till huvudinnehållet

Praoeleven hade en lång lista på myndigheter som borde läggas ned

Publicerad:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För några år sedan hade jag anledning att röra mig i Göteborgs stadshus. Där fanns en mycket ung man som gjorde prao. Han rörde sig fritt bland kommunalråd, stadssekreterare och andra.

Som en del i sin praktiska arbetsmarknadsorientering hade han upprättat en lång lista på myndigheter som borde läggas ned. Denna togs väl inte på så stort allvar. Nu förefaller det i alla fall som regeringen tagit saken på allvar. I samband med vårbudgeten meddelades att en effektivisering av statsförvaltningen skall påbörjas, genom att minska antalet myndigheter.

Det finns 343 myndigheter under regeringen och riksdagen. Alla har väl inte lika viktiga som tydliga uppgifter som Polisen, Försvaret, Skolverket, Tullverket, Skattemyndigheten och Kriminalvården. De allra senaste åren har nya myndigheter kommit i rask takt: För psykologiskt försvar, Fondtorgsnämnden, Institutet för mänskliga rättigheter, Myndigheten för totalförsvarsanalys och Jämställdhetsmyndigheten. Nästa år kommer en utbetalningsmyndighet. Det är knappast helt säkert att uppdragen inte hade kunnat göras lika bra eller bättre av redan etablerade myndigheter.

Kostnaderna för myndigheternas lokaler, löner och andra omkostnader har på ett tiotal år ökat från 133 miljarder kronor till 215 miljarder. Det är mer än inflationen, om man så säger. Statskontoret har visat att mindre myndigheter har högre kostnader för såväl personal som löner. Och vi har väldigt många små myndigheter. Mer än 40 procent av myndigheterna under regeringen har färre än 50 anställda. Frågan regeringen nu bör ställa sig är om inte flera av dessa mindre myndigheter kan läggas ned eller att uppgifterna övertas av större myndigheter. Som att Myndigheten för Arbetsmiljökunskap går in under Arbetsmiljöverket. Eller att Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd hamnar hos Socialstyrelsen.

En myndighet som jag själv haft anledning att titta på är Myndigheten för kulturanalys. Den har publicerat bra rapporter. Men behöver detta vara en separat myndighet? Tjänstemännen på kulturdepartementet borde ha kompetens för kulturanalyser. Eller vad sägs om Nämnden för hemslöjdsfrågor? Som visserligen har lokaler hos Tillväxtverket, men egen organisation med tjänstemän och allt. Så har vi Myndigheten för delaktighet. Som skall främja, guida och stödja samhällets aktörer att genomföra sina uppdrag. Jag erkänner att jag inte är hundra på vad detta betyder.

Den helt unge mannen som gjorde prao? Han är numera ledamot av riksdagen.

Artikeltaggar

FondtorgsnämndenGöteborgs StadshusKriminalvårdenLönerMyndigheterPolitikSkolverketTullverket