Hoppa till huvudinnehållet

Passionerade VW-entusiaster flockades vid Fahlkes jubileum

Publicerad:
Leif Skymberg och Per Hallgren, från Skattkärr respektive Hagfors, tog elvakaffet framför Pers Volkswagen Forma 1500 typ 3 från 1966. ”Vi ska gå på en guidad visning, sedan ska vi hem och kolla på speedway”, säger Leif Skymberg. Foto: Fredrik Tacacho

Familj, vänner och snälla grannar som upplåtit sina uppfarter till utställningsbilarna – alla ställde upp när Mathias Fahlke och Fahlke Classic Cars under lördagen bjöd in till öppet hus för att fira företagets femårsjubileum på Valhallsgatan.

Mellan 400 och 500 personer hade anmält sig till jubileet och huvudpersonen själv, Mathias Fahlke som driver företaget, hade fullt upp med de nästintill fullbokade guidade rundturerna inne på verkstaden.

– Det finns några platser i slutet av dagen men annars är det fullt, säger Mathias Fahlkes son Oliver Fahlke, som liksom systern Linnéa Fahlke och Alexander Fahlke hjälpte till med ruljangsen under dagen.

Syskonen delar bilintresset med pappa och rycker emellanåt in och hjälper till i verkstaden.

– Jag har visst intresse, men inte alls på samma nivå som pappa. Men jag har planer på att köpa en bubbla, säger Oliver Fahlke.

Växer stadigt

Fem år efter flytten till Valhallsgatan har företaget, som har riktat in sig på renovering och restaurering av äldre Volkswagen- och Porsche-bilar, fullt upp. Företaget har under de senaste åren växt, både sett till yta och personal. I dag jobbar fyra personer på företaget och en femte är på väg in.

– Vi har jobb inbokat fram till 2025, sedan tar det ett par år att bygga bilarna så vi har att göra till 2027 i alla fall, säger Mathias Fahlke under en av de guidade turerna.

Mathias Fahlke berättade att det tidigare huserat ett mejeri i lokalerna, men att det sedan 50-talet varit bilverkstad på platsen i olika konstellationer.
Mathias Fahlke berättade att det tidigare huserat ett mejeri i lokalerna, men att det sedan 50-talet varit bilverkstad på platsen i olika konstellationer. Foto: Fredrik Tacacho

Trots att de har jobb inbokade för lång tid framöver – och att han tidigare gått in i väggen, gläds han nu över möjligheten att jobba med sin passion.

– Jag visslar varje dag jag går till jobbet. Jag gör inte det här för att bli miljonär eller för att ha ett stort företag, utan jag gör det för att jag brinner för det. Och jag har haft tur att hitta personal som tycker det här är lika roligt som mig, säger han.

Inget lämnas åt slumpen när de tar sig an ett projekt, berättar Mathias Fahlke,

– Vi plockar isär allt på bilen och går igenom det. Det är mycket jobb, men ett kul jobb.

Men smakar det så kostar det. En restaurering av de mer avancerade slagen kan kosta mer än en miljon, enligt Mathias Fahlke.

Långväga besökare

De många besökarna kom från när och fjärran. Både norska – och Hagforsmål hördes i sorlet.

Besökarna Leif Skymberg från Skattkärr och Per Hallgren från Hagfors hade slagit sig ner vid ett picknickbord framför den senares turkosa Volkswagen Forma 1500 typ 3 från 1966.

– Jag har haft den sedan jag började bygga på den 1987. 1993 blev den klar, säger Per Hallgren.

Bilen, i ypperligt skick, används bara för några finturer under sommaren, berättar han.

– Bilen har hållit åldrats bättre än mig, säger Per Hallgren.

Nils Goute och Linnea Rudqvist tog en sväng från Säffle med Nils Volkswagen 1300 från 1970. ”Jag har en kompis som jobbar här så vi åkte hit. Det är jätteintressant”, säger Nils Goute.
Nils Goute och Linnea Rudqvist tog en sväng från Säffle med Nils Volkswagen 1300 från 1970. ”Jag har en kompis som jobbar här så vi åkte hit. Det är jätteintressant”, säger Nils Goute. Foto: Fredrik Tacacho

Besökarna Nils Goute och Linnea Rudqvist hade inte åkt lika långt. De tog en sväng från Säffle med Nils nyinköpta ”bubbla” från 1970.

– Bilen är ett projekt som jag har tillsammans med min pappa. Den hade stått still i 15 år när jag köpte den, men den hade stått under en carport så den hade klarat sig ganska bra, säger Nils Goute.

Vad är det som är speciellt med "bubblan”?

– Den har en historia, att den har tillverkats så länge. Man känner alltid någon som har haft en ”bubbla”.

 • Instrumentpanelen på en av de nyrenoverade bubblorna.
  Instrumentpanelen på en av de nyrenoverade bubblorna. Foto: Fredrik Tacacho
 • Elis Ekelund, Timmy Eriksson och Emil Brax i bandet ”Travellers” underhöll besökarna med sin sydstatsrock. Bandet kommer även att spela på sommarens bluesfestival i Åmål.
  Elis Ekelund, Timmy Eriksson och Emil Brax i bandet ”Travellers” underhöll besökarna med sin sydstatsrock. Bandet kommer även att spela på sommarens bluesfestival i Åmål.… Foto: Fredrik Tacacho
 • Emma Zackariasson, kompis till Mathias Falkes dotter Linnéa Falke, agerade parkeringsvakt i tidstypisk polismundering.
  Emma Zackariasson, kompis till Mathias Falkes dotter Linnéa Falke, agerade parkeringsvakt i tidstypisk polismundering. Foto: Fredrik Tacacho
 • Volkswagen Bus T2 Camper från 1975 var en av godbitarna som ställdes ut.
  Volkswagen Bus T2 Camper från 1975 var en av godbitarna som ställdes ut. Foto: Fredrik Tacacho
 • Några av projekten inne i plåtverkstaden.
  Några av projekten inne i plåtverkstaden. Foto: Fredrik Tacacho
 • Det var stort intresse när Mathias Fahlke under lördagen bjöd in till öppet hus för att fira femårsjubiléet i lokalerna.
  Det var stort intresse när Mathias Fahlke under lördagen bjöd in till öppet hus för att fira femårsjubiléet i lokalerna. Foto: Fredrik Tacacho
 • Det var fullt av aktiviteter i och omkring verkstaden under dagen. Bland annat kunde besökarna gå tipspromenad, träffa samarbetspartner till Fahlke Classic Cars och botanisera bland reservdelar.
  Det var fullt av aktiviteter i och omkring verkstaden under dagen. Bland annat kunde besökarna gå tipspromenad, träffa samarbetspartner till Fahlke Classic Cars och botan… Foto: Fredrik Tacacho
 • De guidade turerna inne i lokalerna och verkstaden rönte stort intresse.
  De guidade turerna inne i lokalerna och verkstaden rönte stort intresse. Foto: Fredrik Tacacho
 • En av besökarna såg ut att komma direkt från fjällsemestern.
  En av besökarna såg ut att komma direkt från fjällsemestern. Foto: Fredrik Tacacho
 • Besökarna som kom i veteranbilar hade en vip-parkering längs med Valhallsgatan och Vinkelgatan, i mån av plats.
  Besökarna som kom i veteranbilar hade en vip-parkering längs med Valhallsgatan och Vinkelgatan, i mån av plats. Foto: Fredrik Tacacho
 • Fahlke Classic CArs är en verkstad och ett minimuseum i ett.
  Fahlke Classic CArs är en verkstad och ett minimuseum i ett. Foto: Fredrik Tacacho
 • En VW-pickup från 1963 är en av de nyligen iordninggjorda bilarna.
  En VW-pickup från 1963 är en av de nyligen iordninggjorda bilarna. Foto: Fredrik Tacacho
 • Fahlke Classic Cars är ett paradis för bilnostalgikerna.
  Fahlke Classic Cars är ett paradis för bilnostalgikerna. Foto: Fredrik Tacacho
 • Mathias Fahlkes barn, Oliver och Linnéa Fahlke skötte anmälningarna och prickade av folk på de guidade turerna.
  Mathias Fahlkes barn, Oliver och Linnéa Fahlke skötte anmälningarna och prickade av folk på de guidade turerna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålClassic CarsHagforsJubileumMänskligtMotorRenoveringarSäffleSkattkärrSyskonVolkswagen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.