Hoppa till huvudinnehållet

Enad kommunstyrelse: Ja till yttrandefrihet – nej till personangrepp

Publicerad:
Kommunstyrelsens politiker uppskattar den engagerade debatten kring vitsippekullen: ”Vi tar med oss perspektiven när vi fattar beslut som vi sammantaget bedömer är bäst för vår kommun.” Men kommer också att ta krafttag mot hot och personangrepp.
Kommunstyrelsens politiker uppskattar den engagerade debatten kring vitsippekullen: ”Vi tar med oss perspektiven när vi fattar beslut som vi sammantaget bedömer är bäst för vår kommun.” Men kommer också att ta krafttag mot hot och personangrepp. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ja till demokrati och yttrandefrihet, nej till personangrepp och övertramp!

Vårt styrelseskicks absoluta grundplåt är det fria och demokratiska samtalet. Detta är skyddat genom grundlag och genomsyrar alla processer som styr såväl land som kommun.

Vi praktiserar det tillsammans vid våra allmänna val och vi kan alla njuta av det dagligen genom fri media och åsiktsbildning samt yttrandefrihet. Detta är bland det finaste vi har i vårt land och många, världen över, framhåller Sverige som ett föredöme i detta avseende.

Här i Åmål tycker vi förtroendevalda att det är väldigt glädjande att se det stora engagemanget och de många fina idéer som finns kring att utveckla vår kommun. Att samråda och inhämta olika invånares perspektiv och tankar är något vi både gör så ofta vi kan, helt frivilligt, men också när lagstadgade processer påbjuder det. Som exempelvis vid planering gällande användande av mark, så kallade samråd.

Att framföra åsikter och att bli lyssnad på är dock inte samma sak som att hävda sin rätt genom personangrepp, insinuationer om korruption och direkta påhopp på exempelvis kommunanställda, näringslivets företrädare eller oss förtroendevalda.

De senaste månadernas livliga debatt om den så kallade ”vitsippebacken” har i många fall varit föredömlig. Vi politiker och våra kommunanställda har haft flertalet goda och ömsesidigt respektfulla möten och samtal med hundratals personer. Det tackar vi varmast för. Vi lyssnar och noterar alla era synpunkter. Vi tar med oss perspektiven när vi fattar beslut som vi sammantaget bedömer är bäst för vår kommun.

Men tyvärr har vi också fått se alltför många exempel på det motsatta. Respektlösa, ohyfsade och rentav hotfulla samtal har ringts in till våra anställda. Utmärkt kompetenta medarbetare som på vårt politiska uppdrag utför sitt yrke på bästa sätt har kränkts genom plumpa personangrepp som går bortom alla gränser. Detta kan inte Åmåls kommun som arbetsgivare acceptera!

Vi vill därför vädja till alla med engagemang i denna fråga – och andra som säkerligen kommer i framtiden – att tillsammans med oss värna demokratin och det goda samtalet. Allt annat är otänkbart och pekar i en riktning för vårt samhälle som känns både skrämmande och mörk.

Som förtroendevalda i Åmåls kommunstyrelse slår vi med denna vädjan fast att vi fortsatt kommer att göra det vi kan för att vara öppna och lyhörda för alla åsikter och viljor som finns hos våra kommuninvånare. Men med samma kraft kommer vi att följa upp varje hot, kränkning och övertramp som sker gentemot våra medarbetare och i förekommande fall överlämna hanteringen till rättsvårdande myndigheter för att utreda om regelrätta brott begåtts.

Michael Karlsson (M), ordförande

Lars-Olof Ottosson (C), 1:e vice ordförande

Maria Bertilsson Sandin (S), 2:e vice ordförande

Gunnar Jansson (M)

Christer Törnell (KD)

Peter Stenberg (L)

Jerry Saxin (S)

Niklas Karlsson (S)

Ove Kaye (SD)

Susanne Carlsson (SD)

Ewa Svensson (V)

Mikael Nilsson (MP)

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunChrister TörnellDebatterEwa SvenssonJerry SaxinKommunstyrelsenKristdemokraternaLars-Olof OttossonMaria Bertilsson SandinMichael KarlssonMikael NilssonMiljöpartietNiklas KarlssonOve KayePeter StenbergPolitikSamhälleYttrandefrihet