Uppmaningen från räddningstjänsten: ”Måste finnas möjlighet att snabbt släcka”

Publicerad:
Det är torrt i skog och mark. Om man ska elda finns det anledning att tänka till både en och två gånger, men än så länge är risken för skogsbränder inte på den högsta nivån. Foto: Räddningstjänsten

Efter en period med soligt väder är det torrt i skog och mark, men risken för skogsbränder ligger än så länge inte på den högsta nivån.

Det finns ändå anledning att vara försiktig.

– Om man eldar måste man ha möjlighet att snabbt släcka, säger Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors och Åmåls kommuner.

Vårvärmen har dragit in över landet med besked, vilket samtidigt innebär att skog och mark torkar upp.

– Det är torrt och det har varit flera skogsbränder runtom i landet och även i vårt område. Det sker dagligen skogsbrandbevakning med flyg, men risken för skogsbränder ligger fortfarande på moderata nivåer, säger Christian Rådén.

Han säger att det är långt kvar tills det råder eldningsförbud, men att det trots det finns en del att tänka på om man ska elda i naturen.

Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors och Åmåls kommuner.
Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors och Åmåls kommuner. Foto: Tommy Löfgren

– Vår rekommendation är att inte starta eldar där det inte finns någon uppgjord eldstad. Om man tänder en eld, vare sig det gäller i en grill eller om man luntar, måste elden bevakas och det måste finnas en möjlighet att snabbt släcka.

Prognoser pekar på att sommaren 2023 kan bli lika varm som sommaren 2018 som på flera sätt var en mardröm för räddningstjänsten som bekämpade otaliga skogsbränder runtom om i landet.

– Sommaren 2018 var extrem. Om årets sommar skulle bli likadan har vi dock en betydligt bättre beredskap än vad vi hade då och vi är bättre förberedda med bland annat mer omfattande tillgång till både flygplan och helikopter. Vi använder oss också mycket av drönare, vilket underlättar många gånger. När det gäller vårt område har vi gått om resurser och jag känner mig trygg, säger Christian Rådén.

Sommaren 2018 rasade många stora skogsbränder i landet, bland annat på Kroppefjäll där italienska brandflyg fick bistå.
Sommaren 2018 rasade många stora skogsbränder i landet, bland annat på Kroppefjäll där italienska brandflyg fick bistå.

Från och med förra året finns också möjligheten att upptäcka bränder via satellit. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tillsammans med SMHI, länsstyrelser och kommunala räddningstjänster har utvecklat möjligheten som kan ses som en komplement till skogsbrandsbevakande flyg.

Det är två vädersatelliter som är utrustade med så kallade VIIRS-instrument (visible infrared imaging radiometer suite) som använder både infrarött ljus och synligt ljus för att upptäcka aktiva bränder. SMHI mottar signalerna från satelliterna, bearbetar datan och skickar sedan informationen till SOS Alarm.

– Satelliten upptäckte nyligen två bränder i vårt område, en ladugård i Vårvik och en skogsbrand i Ånimskog, men jag tycker att flygplanen fortfarande är den bästa resursen. Det ska till lite tur för att satelliten ska passera vid rätt tillfälle, säger Christian Rådén.

Artikeltaggar

ÅmålÅnimskogBengtsforsBeredskapBränderChristian RådénMSBOlyckor och katastroferSkogsbränderSMHISOS Alarm

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare