Hoppa till huvudinnehållet

Full fart på tio platser under Svanskogsdagen

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Provåka dressin är något av allt man kan göra under Svanskogsdagen.
Provåka dressin är något av allt man kan göra under Svanskogsdagen. Foto: Cecilia Snöbohm

Det blir full fart på tio olika platser när Svanskogsdagen firas på torsdag. På programmet finns allt från vilda västern och Star Wars till matsvinn och företagsbesök. Hela orten kommer att vara på fötter för att ta emot besökare.

I Svanskog har det blivit tradition att fira Svanskogsdagen på Kristi Himmelsfärdsdagen och när det på torsdag är dags igen, så har arrangörerna dukat upp ett riktigt digert program med någonting för alla smaker, intressen och åldrar.

Något av det som orten är mest känd för är tåg och vilda västern och självklart kommer det att vara öppet både i westernbyn Hudson Bay och den gamla järnvägsstationen där man bland annat kan provåka dressin eller titta på operastjärnan Gunnel Eklunds utställning.

Matsvinn och hållbarhet

Den välkända kocken Mia Magnusson - känd som Kock-Mia - kommer hem till Coop för att prata om hållbarhet och matsvinn och bjuda på provsmakning. Bruksområdet kommer att vara öppet för studiebesök på Hanza Wermech, ortens största företag. Hermbygdsgården kommer att vara öppen för besökare liksom Folkets hus där bland annat den gamla dokumentären Svanskogsfilmen kommer att visas.

Ortens beröma pizzeria kommer att vara förberedd för att stilla besökarnas hunger och brandstationen kommer att ha öppet hus. För alla Star Wars-entusiaster kan man göra ett besök i The House of Battles som är Magnus Anderssons privata samling av Star Wars Lego och Saga om ringen-objekt.

Musikgudstjänst

Dagen inleds med en musikgudstjänst i kyrkan där Kyrkokören sjunger under ledning av Ulla Olsson. Tillsammans med Victor Estby kommer Ulla också att diskutera kulturens värde och betydelse.

Senare under helgen fortsätter firandet med två större arrangemang, dels det klassiska mopedrallyt i Ödebyn och Skäggebyn på lördagen och dels pilgrimsvandringen som avgår från hembygdsgården på söndag morgon.

Bakom Svanskogsdagen står Samverkande föreningar i Svanskog i samarbete med ABF.

BILDEXTRA: Mycket aktiviteter på regnig Svanskogsdag

Artikeltaggar

ABFCoopGunnel EklundHanza WermechHudson BayMagnus AnderssonMia MagnussonNöje/KulturStar WarsSvaneholmVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.