Under Kristi himmelsfärdshelgen, 18–21 maj, bjuder 43 dalsländska konstnärer in till Konstvandring i Dalsland.
Det äkta konstnärsparet Annelie Kjellberg och Eemu Kaikkonen är med för första gången och bjuder in till sin verkstad och galleri hemma på Kullevägen i Fengersfors.
– Det ska bli roligt, vi ser fram emot det. Vi kommer säkert lära oss mycket till nästa gång, vad vi kan utveckla och så, säger Annelie Kjellberg över en kopp kaffe ute i den stora trädgården, som tidigare härbärgerade en handelsträdgård.
Intresset för just odling, skog och natur – och så klart konstnärskulturen på den lilla orten fick henne och maken Eemu Kaikkonen att slå ner bopålarna här för ett par år sedan. Engagemanget i kulturkooperativet Not Quite är stort.
– Det är ett fantastiskt bra ställe om man som konstnär vill ha en plattform och gemenskap. Man når ut bättre om man har ett kluster, säger Annelie Kjellberg.
Hon själv är smyckessmed medan maken Eemu Kaikkonen är konstnär och smed, med en diger smideserfarenhet både i Finland och Sverige med bland annat en kandidatexamen från Högskolan för konst och design.
– När man arbetar med stål tar man inte bort lika mycket som man gör med trä till exempel. Det handlar om att omforma. Det har en skönhet som man kan ta i många olika riktningar. Jag vill låta materialet tala, säger Eemu Kaikkonen angående sin inriktning.
Läste på Stenebyskolan
Eemu Kaikkonen kommer ursprungligen från Finland medan Annelie Kjellberg har rötterna i Göteborg. Parets vägar korsades när de båda läste på Stenebyskolan för några år sedan. De trivdes bra i Dalsland och blev kvar.
– Vi ville bo nära skogen och naturen, säger Annelie Kjellberg, som i grunden är landskapsarkitekt.
Efter flera år som strategisk stadsplanerare i Göteborg brände hon ut sig och beslutade sig för att ändra arbetslivsinriktning helt.
– Jag har alltid haft ett konstintresse men inte alltid bejakat det eftersom jag har haft så mycket annat. Det är fint att få bejaka det och vara människa fullt ut nu, säger hon.
Eemu Kaikkonen jobbar ofta på kollektivverkstaden på Not Quite medan Annelie Kjellberg jobbar en hel del hemifrån – i ett uthus på gården.
– Förra ägaren isolerade faktiskt där för att ha en silversmedja så det var perfekt, säger hon.
– Jag skulle också vilja ha min egen verkstad här hemma men vi får se hur det fungerar, det måste ju vara brandsäkert, säger Eemu Kaikkonen.
Just nu pågår deras första gemensamma utställning ”Our inner garden” på Halmens hus i Bengtsfors. Verken i utställningen beskriver de som ”abstrakta samtidigt som de har organiska former inspirerade av växter och djur – de tycks växa, innesluta, spricka upp och blomstra”.
Verken hemma på Kullevägen under konstvandringen kommer att gå i samma anda. Både järnskulpturer, smycken och målningar kommer att finnas till försäljning.
43 deltagare
Totalt är det 43 deltagande konstnärer på Konstvandringen i Dalsland, från Färgelanda i söder till Nössemark i norr.
Årets samlingsutställning visas i år på Dalslands konstmuseum i Upperud. Annelie Kjellberg har fått äran att invigningstala på invigningen.
– Alla som är med på konstvandringen hjälper till på olika sätt. Eemu kommer till exempel att hjälpa till med att ta emot verk i Upperud inför hängningen där, säger Annelie Kjellberg.
I våra trakter finns det även möjlighet att besöka exempelvis skogstorpen Mörterud och Persbyhammar där konstnärerna Jim Berggren och Rolf Gustafsson i år samarbetar med fokus på konstgrafiken. De öppnar även för samtal mellan konstnärskollegor och intresserade besökare för att dryfta villkoren för konstnärlig gestaltning i dag. De har dessutom bjudit in musikervänner som kommer att uppträda.
Åmålskonstnären Gunilla Kjellstedt medverkar som vanligt, men till skillnad från tidigare år, då hon ställt ut i sin lägenhet, i tornet vid korsningen Torggatan–Kyrkogatan, ställer hon i år ut i en lokal i bottenplanet på samma hus.
Åmålskonstnärer på konstvandringen
Bibi Lovell, konstnär textila bilder, Ånimskog
Annica Hedborg, textildesigner, Ånimskog
Karna Olsson, målare, textilkonstnär, Tösse
Weronika Hagerling, konstnär, Tösse
Lars-Erik Ohlsson, måleri, teckning, foto, Åmål
Gunilla Kjellstedt, målare, Åmål
Björn Carlén, målare, grafiker, Åmål
Niparak Lindström, konstnär, Åmål
Mia Ekholm, konstnär blandtekniker, Åmål
Alva Ekholm, konstnär, Åmål
Jim Berggren, bildkonstnär, Åmål
Rolf Gustafsson, målare, grafiker, Åmål
Elisabeth Wennberg, måleri/collage, Edsleskog
Eemu Kaikkonen, konstnär, smed, Fengersfors
Annelie Kjellberg, smyckessmed, Fengersfors
Miklós Fözö, skulptör, smed, Fengersfors
Christin Andersson, keramiker, Fengersfors
Lise Wichmann Hansen, keramiker, Fengersfors
Rebecka Andersson, konstnär, Fengersfors