Hoppa till huvudinnehållet

Arbetslösheten har blivit ett glädjeämne för Åmål: ”Tydlig, markant minskning”

Publicerad:
Arbetslösheten har minskat markant i Åmål under det senaste året. Foto: Johan Nilsson/TT

Tiderna är på många sätt mörka och dystra men visst finns det glädjeämnen att ta fasta på, även för hårt pressade Åmål.

– Om vi ska peka på något väldigt positivt, så tycker jag vi måste nämna vår arbetslöshet och de siffrorna som är där, säger kommundirektör Jan-Erik Samuelsson.

2022 var ett annorlunda år. När pandemin började klinga av angrep Ryssland Ukraina och världen sattes åter i gungning.

– Det märks att vi är en del av ett större sammanhang. Det har påverkat oss vad gäller de ekonomiska förutsättningarna och det ekonomiska resultatet, sa kommundirektör Jan-Erik Samuelsson, när han i fullmäktige introducerade årsredovisningen för 2022.

– Vi har en inflation som är högre än på många år, ränteökningar, elpriser som inte varit av denna värld och det kommer att påverka oss än mer 2023 och 2024.

Minskat med fem procentenheter

Samtidigt passade Samuelsson på att lyfta Åmåls kanske största ljuspunkt, arbetslösheten. Ökad sysselsättningsgrad är visserligen en landsomfattande trend, men här har siffrorna förbättrats mer än snittet.

– När jag tittar på statistiken för januari 2022 var 14,3 procent av Åmålsborna arbetslösa. Tittar jag nu på den senaste statistiken så är procentandelen 8,8. Det är fortfarande höga siffror men ändå en tydlig, markant minskning. Under samma period minskade arbetslösheten med 1 procent i riket.

Stor del utrikesfödda

Sedan årsredovisningen presenterades har Åmåls siffror minskat med ytterligare 0,1 procentenheter, till 8,7 procent. Fortfarande ett relativt högt tal, men den positiva utvecklingen fortsätter, om än lite långsammare än under fjolåret.

Vid utgången av april 2023 fanns det 472 inskrivna arbetslösa i kommunen. Vid motsvarande tidpunkt i fjol var de 565. Av dessa var 151 respektive 182 öppet arbetslösa. Tydliga minskningar på samtliga punkter.

Arbetslösheten i Dalsland och Säffle

Procentandel arbetslösa i arbetsför ålder per kommun vid utgången av april månad.

Åmål: 8,7%

Mellerud: 7,9%

Bengtsfors: 7,6%

Dals Ed: 4,6%

Färgelanda: 5,5%

Säffle: 8,2%

Bland utrikesfödda Åmålsbor går utvecklingen lite långsammare, från 282 inskrivna arbetslösa i april 2022 till 256 vid motsvarande tidpunkt i år. Men ändå är den procentuella minskningen markant även här, nästan tioprocentig.

Sammantaget finns det nu ett 20-tal kommuner som har högre arbetslöshetssiffror än Åmål.

– Detta arbetet ska fortsätta, sen blir det kanske större utmaningar när ekonomin ser ut som den gör och vi är inne i en lågkonjunktur, sa Jan-Erik Samuelsson.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteArbetslöshetJan-Erik SamuelssonStatistik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.