Hoppa till huvudinnehållet

Camp Dalsland slår ihop evenemangen – vill locka folk till orten

Publicerad:
Camp Dalsland slår ihop kanotmaraton med Dalsland Gravel Race.
Camp Dalsland slår ihop kanotmaraton med Dalsland Gravel Race. Foto: Pontus Nordwall

På varsitt håll lockar både Dalslands Kanotmaraton och cykeltävlingen Gravel Race hundratals deltagare varje år. Nu slår Camp Dalsland ihop de båda arrangemangen för att bilda en enda stor folkfest i Bengtsfors.

– Är man någon annanstans än i Bengtsfors då har man åkt fel, säger vice ordförande Bosse Pettersson.

2022 var det nästan 300 personer som deltog i Dalslands Kanotmaraton. Då med en ny, kortare och mer publikvänlig bansträckning. Terrängcykelloppet Dalsland Gravel Race drog 100 deltagare som cyklade i tre olika klasser.

I år slår Camp Dalsland ihop de två arrangemangen till en stor folkfest i Bengtsfors den 9 september.

– Det här är något riktigt bra som vi hoppas drar mycket folk. Det kommer att ge besökarna anledningen att stanna kvar en natt till. Är man någon annanstans än i Bengtsfors den här dagen, då har man åkt fel, säger Bosse Pettersson, vice ordförande i Camp Dalsland.

Bosse Pettersson (vänster),  vice ordförande i Camp Dalsland, och Crister Blüme, destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun.
Bosse Pettersson (vänster), vice ordförande i Camp Dalsland, och Crister Blüme, destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Hoppas få stöttning från kommunen

Bansträckningarna är färdiga och allt är planlagt och klart. Nu jobbar man hårt för att få ihop funktionärer, märka banor och boja sjöar. Nu hoppas man att kommunen kan hjälpa till att ordna kringliggande aktiviteter.

– Vi tror att det kan bli en fantastisk stämning på orten och det kommer att hända något hela dagen. Men vi har inte kraft till att finansiera och ordna festligheter vid sidan om i Bengtsfors. Nu bjuder vi upp till dans, vilka vill vara med och dansa.

Kommunen är öppen för idén, men då måste det gynna flera föreningar och även näringslivet enligt kommunallagen, menar destinationsutvecklaren Crister Blüme på Bengtsfors kommun.

– Vi kan bara konstatera att det här är nånting Bengtsforsborna tycker saknas. Men kommunen kan inte gå in och gynna en enskild förening, så vi behöver hitta ett samarbete. Ska vi göra det får det gynna många, till exempel genom att göra nånting i folkparken så att det också gynnar folkparksföreningen, och tillsammans med centrumföreningen så att det också gynnar handeln och även Camp Dalsland. Det är ett pussel som måste läggas och som inte riktigt är lagt än, säger han.

Möte hålles inom kort

Möte med berörda parter ska hållas inom kort för att diskutera saken.

– Vi får nog vänta ut cykeltävlingen först och sen bjuder vi in till möte. Vi har en klar ambition att försöka göra nånting, men det är viktigt att vi gör det rätt, inte minst efter den senaste debatten i media.

30 september körs trailloppet X-Trail som vanligt. Terrängloppet passar både elitlöpare och motionärer och finns i fyra olika klasser. Utmaningen, 22 kilometer, långa banan på 13 kilometer, korta banan på 9 kilometer, samt vandringsklassen över 12 kilometer utan tidtagning.

Dock har man beslutat att lägga Swimrun på is på grund av svagt intresse både från arrangörer och deltagare.

– Det här är ju ett tudelat nöje. Det ena är nöjet att hålla på med en sport och idrott själv. Just nu är det inte så många som håller på med det och det är inte heller så många som anmäler sig. Nu haltar det på båda punkterna. Då väljer vi att ta en paus, säger Bosse Pettersson.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunCamp DalslandCrister BlümeDalslandDalslands KanotmaratonDansEvenemangIdrottKanot

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.