Hoppa till huvudinnehållet

Viken upp över nedflyttningsstrecket efter målfyrverkeri på Rösvallen

Publicerad:
Lisa Jansson var bäst på plan, sprang på varenda boll och verkade outtröttlig när Viken besegrade Vänersborgs FK med hela 5–1. Här med bollen, jagad av Vänersborgs Ebba Alfredsson. Foto: Roger Pettersson

Inledningen på årets seriespel i division 2 nordvästra Götaland har varit tung för Vikens del. Men när det var premiär på Rösvallens naturgräs lossnade de rejält för de ljusblå som vann med hela 5–1 (3–0) mot Vänersborgs FK när viktiga poäng stod på spel.

Det dröjde drygt fem minuter innan det hände något av värde i matchen – och då blev det mål direkt. En soloprestation av Wilma Enarsson som avslutades med ett listigt och välplacerat skott nära ena stolproten satte Viken i förarsätet tidigt.

Wilma Enarsson gjorde en riktigt bra match och visade att hon både är duktig och stark att ta emot bollar samt med sylvassa djupledslöpningar, men hon överglänstes ändå av anfallskollegan Lisa Jansson som sprang på allt och ofta kom ut ur närkamper som bollvinnare.

”Vi hade kontroll”

– Wilma Enarsson är väldigt duktig på att hålla ifrån sig motståndaren och leverera passen. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra. Vi har tappat sista 20 minuterna i flera matcher i år, men idag tycker jag att vi hade kontroll på matchen, säger Lisa Jansson.

Lisa Jansson lämnade förvisso planen mållös, men låg bakom straffen som Saga Ericsson dunkade in 2–0-målet på och hon gav inte Vänersborgsförsvaret en lugn stund. En annan spelare som stack ut i Viken var målvakten Alice Olsson, som svarade för ett par–tre riktigt vassa räddningar och parader.

Hela centrallinjen imponerade hos de ljusblå. Mittbacksparet Evelina Väyrynen och Klara Persson var stabila matchen igenom, på innermittfältet slet Alicia Frankert och Tuva Mossberg kopiöst och anfallsspelet, framför allt i omställningsspelet, såg riktigt vasst ut med Wilma Enarsson och Lisa Jansson.

Fint omställningsspel

Viken hade en trygg 3–0-ledning i halvtid, som kändes som ett par mål i överkant sett till spelet, som var ganska jämnt. Vänersborgs FK reducerade bara ett par minuter in i andra halvlek, men Viken fortsatte att utnyttja sitt fina omställningsspel och i andra halvlek kändes det logiskt att laget gjorde ytterligare två mål. Men 5–1 var ändå siffror klart i överkant sett till matchbilden.

– Idag levererade alla. Tankarna innan matchen var att vi säkert skulle få jobba för en poäng, så det är jätteroligt att det gick så enkelt. Det ger förhoppningsvis råg i ryggen inför fortsättningen av serien, säger Vikens tränare Patric Mossberg.

Wilma Enarsson provar att avlossa ett skott. Närmast henne syns Vänersborgs Medelen Falkstrand och Moa Rylén.
Wilma Enarsson provar att avlossa ett skott. Närmast henne syns Vänersborgs Medelen Falkstrand och Moa Rylén. Foto: Roger Pettersson
Vikens Nellie Lövenhamn i löpduell med Vänersborgs FK:s Hanna Lindström.
Vikens Nellie Lövenhamn i löpduell med Vänersborgs FK:s Hanna Lindström. Foto: Roger Pettersson
Vikens Tuva Mossberg är på språng, men den här gången hann Vänersborgsmålvakten Rebecca Johansson före.
Vikens Tuva Mossberg är på språng, men den här gången hann Vänersborgsmålvakten Rebecca Johansson före. Foto: Roger Pettersson
Viken firar sitt tidiga ledningsmål. Från vänster syns Vikenspelarna Wilma Johannesson, målskytten Wilma Enarsson, Tuva Mossberg, Alicia Frankert samt Evelina Väyrynen jubla.
Viken firar sitt tidiga ledningsmål. Från vänster syns Vikenspelarna Wilma Johannesson, målskytten Wilma Enarsson, Tuva Mossberg, Alicia Frankert samt Evelina Väyrynen jubla. Foto: Roger Pettersson
Saga Ericsson dundrade in 2–0-målet från elvameterspunkten efter en hård och snyggt placerad straff, som Lisa Jansson ordnade.
Saga Ericsson dundrade in 2–0-målet från elvameterspunkten efter en hård och snyggt placerad straff, som Lisa Jansson ordnade. Foto: Roger Pettersson
Vänersborgs försvarare Andrea Juric hade en hel del att göra. Här är hon som så många gånger i matchen jagad av Vikens Wilma Enarsson.
Vänersborgs försvarare Andrea Juric hade en hel del att göra. Här är hon som så många gånger i matchen jagad av Vikens Wilma Enarsson. Foto: Roger Pettersson
Matchfakta

Viken – Vänersborgs FK 5–1 (3–0)

Division 2 nordvästra Götaland

Mål, första halvlek: 1–0 (6) Wilma Enarsson, 2–0 (23) Saga Ericsson, straff, 3–0 (38) Evelina Väyrynen

Andra halvlek: 3–1 (47) Philippa Blomqvist, 4–1 (53) Nellie Lövenhamn, 5–1 (90) Evelina Väyrynen

Varningar, Viken: Evelina Väyrynen VFK: Medelen Falkstrand, Malin Wallgren

Domare: Samuel Fredgren

Publik: 82 (på Rösvallen)

Artikeltaggar

Evelina VäyrynenFotbollRösvallenSaga EricssonVänersborgVänersborgs FK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.