Hoppa till huvudinnehållet

Ungersk mästare klar för Åmåls SK – lagbygget förstärks med två forwardar

Publicerad:
David Kozma, här i Borås HC:s tröja i Hockeyettan, blev under våren ungersk mästare i Ferencvárosi TC. Nu är forwarden klar för Åmåls SK i Hockeytvåan.
David Kozma, här i Borås HC:s tröja i Hockeyettan, blev under våren ungersk mästare i Ferencvárosi TC. Nu är forwarden klar för Åmåls SK i Hockeytvåan. Foto: Privat

Det är inte enbart transatlantiska spelare som värvas till Åmåls SK. Klubben har nu gjort klart med två forwardar, David Kozma och Ludwig Stjernberg. Kozma, som tidigare spelat för Borås HC i Hockeyettan, blev under våren ungersk mästare med Ferencvárosi TC. Stjernberg kommer från Oskarshamns IK.

David Kozma, 22, har spelat ungdoms- och juniorhockey i moderklubben Lerums BK men även i Karlskrona HK samt i Borås HC. I den senare klubben tog han även klivet upp i seniorlaget där han gjorde fem mål och totalt åtta poäng på 17 matcher i Hockeyettan. Kozma var under sin tid i Karlskrona HK lagkamrat med ÅSK-målvakten Linus Johansson i J20.

Därefter spelade David Kozma, som har ungerska rötter, vårsäsongen 2021 i klubben MAC HKB Ujbuda i den ungerska högstaligan. En serie som kan jämföras med den norska eller danska högstaligan. Där fortsatte han även höstsäsongen 2021 innan han vände tillbaka till Sverige och spel i Hisingens BK förra våren.

Ungersk mästare

Senaste säsongen blev det återigen spel i ungerska högstaligan och med klubben Ferencvárosi TC blev Kuzma ungersk mästare. Han gjorde ett mål och fem assist på 32 matcher under säsongen.

Meriterad amerikan klar för ÅSK: ”Kommer bli en av seriens bästa spelare”

Åmåls SK:s andra nyförvärv är anfallaren Ludwig Stjernberg, 20, som mestadels spelat juniorhockey för sin moderklubb IK Oskarshamn. Han kommer att göra sin första säsong i seniorsammanhang i Åmåls Sportklubb.

Stjernberg är en reslig forward som mäter 187 centimeter och har en matchvikt på cirka 90 kilo. ÅSK-målvakten Viktor Fridh, som gick hockeygymnasiet i Oskarshamn, var lagkamrat med Ludwig under sin tid där.

Kozma är 177 centimeter lång, väger 75 kilo och lever mer på sin teknik än på sin fysik.

Rekordtidiga importer klara för ÅSK: ”Revanschlustan är stor inför nästa säsong”

Många egna produkter

Nu har Åmåls SK klart med två målvakter, sex backar och tio anfallare. Klubben är på jakt efter ytterligare två backar och två anfallsspelare. Två tredjedelar, 12 av 18 spelare, av truppen består av egna produkter.

De senaste som skrivit nytt kontakt med klubben är målvakten Linus Johansson, och anfallaren Jonathan Andersson. Duon Viggo Lundberg och Lucas Odhner flyttas upp i A-truppen från de egna juniorleden och det står även klart att Thomas Johansson fortsätter som assisterande tränare till Jonas Möörk samt som målvaktstränare.

Åmåls SK fyller på med egna produkter
Fakta

Åmåls SK:s trupp

Så här ser Åmåls SK:s lagbygge ut just nu inför säsongen 2023/24

Målvakter: Linus Johansson, Viktor Fridh.

Backar: Oscar Svensson, Viktor Karlsson, Joel Vessman, Isac Nilsson, Aldus Granath, Albin Andersson.

Anfallare: Lucas Odhner, Jack Olmstead (ny från Miami University), Rasmus Eriksson, Viggo Lundberg, Lincoln Hatten (ny från US Military Academy), Jonathan Andersson, Pontus Åberg, Garrett Clegg (ny från Oswego), Ludwig Stjernberg (ny från IK Oskarshamn J20), David Kozma (ny från Ferencvárosi TC).

Tränare: Jonas Möörk.

Assisterande tränare/målvaktstränare: Thomas Johansson.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKBorås HockeyHisingenHockeyettanIshockeyKarlskrona HKNyförvärvOskarshamn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.