Hoppa till huvudinnehållet

Mamma och dotter tillsammans på konstvandringen: ”Kul när det är mycket blandat”

Publicerad:
Holly Jansson
holly.jansson@provinstidningen.se
Konstnärerna Mia Ekholm och Alva Ekholm tar emot tillsammans under Konstvandring i Dalsland.
Konstnärerna Mia Ekholm och Alva Ekholm tar emot tillsammans under Konstvandring i Dalsland. Foto: Holly Jansson

Konstvandring i Dalsland är i full gång och Åmålsborna Alva och Mia Ekholm är två av deltagarna. Mamma och dotter tar emot tillsammans i Sköllerud och deras utställning är en blandning av flera olika stilar och tekniker.

Inne i skogen, en och en halv kilometer från den stora rondellen mot Bengtsfors, hittar man familjen Ekholms bidrag till årets konstvandring. Mamma-dotterduon håller i en gemensam utställning där material och tekniker i alla dess former möts. Verken varierar i ålder från 20 år till nya från i år. Det är dottern Alvas andra år som deltagare, medan Mia har varit med flera gånger tidigare.

Konstvandringen öppnade under torsdagen och där var flera besökare som stannade under en längre tid för att diskutera konsten. På utställningen kan man ta del av alla möjliga tekniker: måleri, tryck, broderi och collage för att nämna några. Alva Ekholm berättar att det är roligt att ha med flera olika stilar då det kan tilltala fler personer.

– Det var många som besökte oss som fick mycket inspiration också eftersom vi har så många olika tekniker och material. Vissa saker har man kanske inte koll på om man inte håller på med det själv, säger hon.

Konstnärsparet hittade hem i Fengersfors – debutanter på helgens konstvandring
Konsten är utspridd i hela rummet.
Konsten är utspridd i hela rummet. Foto: Holly Jansson

En bit in i huset är en dörr full av broderade citat. Mia använder sig av små, gulliga dukar för att sedan brodera uttryck som exempelvis motsatsen till carpe diem: ”Här fångas inga jävla dagar”.

– De är väldigt uppskattade och det är budskap som är mer i tiden, säger Alva Ekholm.

En dörr full av broderade dukar.
En dörr full av broderade dukar. Foto: Holly Jansson

Alva Ekholm arbetar huvudsakligen med akvarell på grund av sina två barn. Hon förklarar att det gör allt lättare att bära fram och tillbaka, och att arbetet inte tar så mycket plats. Dessutom är det en teknik som uppskattas av barnen. På ett av borden ligger en teckning som liknar ett av Alvas konstverk. Det är hennes son som har kopierat henne, och på teckningen har han satt en lapp där det står ”500 kr”.

– Barnen är jättekreativa, säger hon skrattandes.

Dagen innan konstvandringen började hölls en samlingsutställning, eller en ”för-vernissage”, där deltagarna fick möjligheten att se varandras verk. Mia Ekholm förklarar att konstnärerna annars behöver ta ledigt ett år för att själv åka runt ifall de vill ta del av andras utställningar.

– Det var verkligen jättekul att se! säger hon.

Konstvandring i Dalsland pågår till söndag, 18–21 maj.

Fakta

Åmålskonstnärer på konstvandringen

Bibi Lovell, konstnär textila bilder, Ånimskog

Annica Hedborg, textildesigner, Ånimskog

Karna Olsson, målare, textilkonstnär, Tösse

Weronika Hagerling, konstnär, Tösse

Lars-Erik Ohlsson, måleri, teckning, foto, Åmål

Gunilla Kjellstedt, målare, Åmål

Björn Carlén, målare, grafiker, Åmål

Niparak Lindström, konstnär, Åmål

Mia Ekholm, konstnär blandtekniker, Åmål

Alva Ekholm, konstnär, Åmål

Jim Berggren, bildkonstnär, Åmål

Rolf Gustafsson, målare, grafiker, Åmål

Elisabeth Wennberg, måleri/collage, Edsleskog

Eemu Kaikkonen, konstnär, smed, Fengersfors

Annelie Kjellberg, smyckessmed, Fengersfors

Miklós Fözö, skulptör, smed, Fengersfors

Christin Andersson, keramiker, Fengersfors

Lise Wichmann Hansen, keramiker, Fengersfors

Rebecka Andersson, konstnär, Fengersfors

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandKonstNöje/KulturUtställningarÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.