Hoppa till huvudinnehållet

Vi är inte mot företagsetablering – vi är mot exploatering av Vitsippskullen

Publicerad:
Den 8 maj hölls ett möte med bland andra kommunalrådet Michael Karlsson (M) i det lilla skogsområdet vid E45-rondellen.
Den 8 maj hölls ett möte med bland andra kommunalrådet Michael Karlsson (M) i det lilla skogsområdet vid E45-rondellen. Foto: Jüri Krabo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Förra måndagen sammanträffade några sakägare och andra som är engagerade i Vitsippskullens bevarande med företrädare för Åmåls kommun med Michael Karlsson (M) i spetsen.

Vi träffades vid kullen och intill Elisebergs förskola. Inför mötet hade vi gjort en utsättning med pinnar om var den planerade köpladan kan komma att ligga på kullen. Dessutom visade vi hur stor del av förskolans gård som kan komma att styckas av. I nordvästra hörnet av skolgården kommer drygt 500 kvadratmeter av barnens lekyta att försvinna bakom ett cirka tre meter högt plank. Planket skulle som närmast hamna tio meter från förskolans byggnad. På utsidan planket hamnar transportvägen för verksamheten med lastbryggor etcetera.

Vi visade också med vår utsättning var hörnen på den nära 110 meter långa och omkring 50 meter breda byggnaden skulle komma att hamna, liksom var avgränsningen för vändplats och lastgata kommer att hamna om bygget blir av. För den närmast berörda villan hamnar vändplanen bara 20 meter bortom tomtgränsen.

Enad kommunstyrelse: Ja till yttrandefrihet – nej till personangreppNaturvärden vid Vitsippskullen har missats

Vid våra diskussioner poängterade Michael Karlsson att det från kommunens sida är viktigt att processen följer de tidtabeller och lagkrav som gäller inför ett slutligt beslut. Han framförde återigen uppskattningen att en etablering skulle ge 60–70 nya arbetstillfällen i kommunen. När vi då kontrade med att det maximalt kan röra sig om totalt 20 arbetstillfällen blev svaret att uppgiften kommer från den inblandade konsulten/exploatören och att kommunen måste lita på de uppgifter som framförts.

På fråga om vilka företag det kan röra sig om utöver Jem & Fix blev svaret att kommunen inte kan gå ut med det på grund av att det är affärshemligheter. Man kan bara undra över att denna process behandlas på detta sätt. Var finns öppenheten och transparensen? Kan man bara godta dessa ensidiga uppgifter om antalet anställda? De verkar vara ordentligt uppblåsta och därmed sockrade för att kommunen ska svälja betet med många arbetstillfällen. Vid en kontroll på nätet över hur många anställda det finns i olika handelsföretag som Jula, Dollarstore, ÖB, Jem & Fix och liknande, landar vi på max tio–elva anställda per varuhus. Att de två ”hemliga” företagen skulle anställa 30 personer vardera framstår som helt taget ur luften.

Notera också att vi inte är emot en etablering av företagen i Åmål, däremot är vi mot en exploatering av Vitsippskullen.

Seth Gustafsson, Clas Månsson, Magnus Wikstrand, Jüri Krabo

En plats i Åmål värd att kämpa för att bevaraVi är övertygade om att vi kommer att kunna ta ett välgrundat beslut

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenDollarstoreFörskolorHandelJulaMichael KarlssonPolitikVaruhusVillorÅmålÅmåls kommunÖoB