En två meter hög fisk till minirondellen utanför, möbler att vila ögonen på vid den numera obemannade receptionen och minimalistiska väggdekorationer som ständig påminnelse om att kommunen är mer än huvudorten.
Elever vid HDK-Valand campus Steneby har fått fundera kring hur Åmåls stadshus och dess närmaste omgivning skulle kunna utsmyckas.
– Jag är nog den som var mest skeptisk till Åmål innan, men efter att ha tillbringat en heldag här börjar jag gilla staden, säger Boris Ivanov, elev vid HDK-Valand campus Steneby.
Som en del av utbildningen metal art har han varit med och tagit fram idéer för stadshusets ute- och innemiljöer.
– Det är miniatyr av en större skulptur till minirondellen, säger Boris Ivanov, som förklaring till sitt verk. Tanken är att den ska vara två meter och byggas med gassvets. Den fiskliknande formen är inspirerad av laxen i Åmåls kommunvapen.
Fiktivt scenario
Sammanlagt sju veckor har eleverna lagt på projektet. Läraren Karl Hallberg uppdiktade ett scenario där Åmål antagit enprocentsregeln och att stadshuset skulle renoveras. Eleverna fick därigenom en fiktiv budget på 350 000 kronor att förhålla sig till.
– Det är spännande att tänka på vad som kan hända om man släpper in konsten i en sådan här miljö, säger Hallberg, och riktar ett särskilt tack till kommunens kanslichef Björn Skog för god guidning i huset, både vad gäller dess historia och samtida utmaningar.
Klassen har också besökt hembygdsmuseet samt hållit workshop med lovlediga skolbarn. Det senare resulterade i ett stort träkors som nu ligger utanför kulturhuset.
– Genom att arbeta så här får eleverna en känsla för staden och och en relation till Åmål, säger Karl Hallberg.
”Ett intressant projekt”
Kursen är internationell med deltagare från bland annat Bulgarien, Tjeckien och Tyskland, men det mest iögonfallande verket är gjort av svenske Sebastian Nord. En minimalistisk väggdekoration tänkt för Päronsalens kapprum.
– Jag har utgått från själva byggnaden, som grundlades 1939, och den funktionalistiska stilen, förklarar Sebastian Nord. Mycket av det ursprungliga är borta i dag, men jag har försökt lyssna till vad byggnaden säger mig.
Verket består mycket förenklat av en långsmal metallstång som sammanbinder två tårtbitsliknande delar. Ena biten omgärdas av en ring.
– Jag vill spegla folket i stan och alla runtom på landet. Det är viktigt för en kommun att komma ihåg alla, även de som bor en bit bort, säger Sebastian Nord. Det har varit ett intressant projekt och Björn Skog var väldigt trevlig att jobba med.
Elevarbetena går nu att se i biblioteket.