Hoppa till huvudinnehållet

Från krig till kroppsbyggnad – tvära kast på Karlbergselevernas konstutställning

Publicerad:
Polina Glukkovas blodiga målning är inspirerad av Ukrainakriget.
Polina Glukkovas blodiga målning är inspirerad av Ukrainakriget. Foto: Andreas Dagström

”Cirkus, revolution och bildens byggstenar” är titeln på Karlbergsgymnasiets elevutställning, som nu visas i Åmåls konsthall. Ett uppfriskande virrvarr av uttrycksformer.

– Ni är modiga! Ni är jätte-, jättemodiga! berömmer kommunens konststrateg Rebecka Andersson.

Att lyckas hitta en titel som faktiskt fungerar hyggligt bra är imponerande i sig. Det rör sig trots allt om bortemot 200 verk av 65 elever. Blandningen spretar åt alla håll, och då har ändå en del alster utelämnats av tekniska skäl, som diverse videoverk.

Direkt innanför entrén hänger fyra klatschiga teckningar. Samtliga signerade Gerda Sandvall, som går teknikprogrammet.

– Jag vill visa hur kärlek kan kännas. Att det inte alltid är bra, utan har många aspekter, säger Gerda och syftar på den största teckningen.

Andra bilder handlar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Som kvinna med diagnoser kan man känna sig missförstådd av samhället. Det är något jag ville lyfta och testa att göra konst av.

Gerda Sandvall hämtar inspiration ur sina diagnoser, autism bland annat.
Gerda Sandvall hämtar inspiration ur sina diagnoser, autism bland annat. Foto: Andreas Dagström

Klatschig, men på ett mer obehagligt, brutalt vis är också den målning som hänger mitt i trappan. En flicka med katt i famnen. Båda tillsynes nerblodade.

– Vi skulle måla en tavla med revolutionstema. Mitt verk är relaterat till kriget i Ukraina. Jag har många vänner som kommer därifrån, förklarar upphovspersonen Polina Glukkova, som går första året på det bildestetiska programmet.

Karlbergsgymnasiet har för närvarande inga äldre esteter, men till hösten startar en ny klass, vilket naturligtvis gläder läraren Josefin Jansson.

– Vi har tolv sökande just nu, sen får vi se hur många det blir. Roligt hur som helst att intresset ökar.

För Polina Glukkova har det bildestetiska programmet alltid varit huvudalternativet, men efter studenten väntar ett spårbyte:

– Jag ska bli sjuksköterska och jobba inom psykiatrin.

Välkomnade med bubbel

Elevutställningen hade smygvernissage på måndagsförmiddagen, då skolkamrater välkomnades med sedvanligt bubbel och salta pinnar. Kommunens konststrateg Rebecka Andersson avrundade med ett litet hyllningstal.

– Jag vet hur svårt det kan vara att visa för andra någonting man själv har skapat. Ni är modiga! Ni är jätte-, jättemodiga!

”Cirkus, revolution och bildens byggstenar” visas till den 3 juni.

Läraren Josefin Jansson gläder sig åt att fler elever söker till det bildestetiska programmet.
Läraren Josefin Jansson gläder sig åt att fler elever söker till det bildestetiska programmet. Foto: Andreas Dagström
Leo Tardin har tecknat några av de mest klassiska poserna inom kroppsbyggnad, en sysselsättning han själv är intresserad av.
Leo Tardin har tecknat några av de mest klassiska poserna inom kroppsbyggnad, en sysselsättning han själv är intresserad av. Foto: Andreas Dagström
Alfred Tapio har hämtat inspiration till sin teckning från en tavla han sett på museum i Helsingfors. Motivet föreställer fågelskrämmor.
Alfred Tapio har hämtat inspiration till sin teckning från en tavla han sett på museum i Helsingfors. Motivet föreställer fågelskrämmor. Foto: Andreas Dagström
Elevutställningen smygöppnade på måndagsförmiddagen.
Elevutställningen smygöppnade på måndagsförmiddagen. Foto: Andreas Dagström
Många olika uttryckssätt finns representerade.
Många olika uttryckssätt finns representerade. Foto: Andreas Dagström
De flesta utställarna har bild och formgivning som individuellt val för övriga program. Gerda Sandvall som gjort dessa teckningar läser exempelvis teknikprogrammet.
De flesta utställarna har bild och formgivning som individuellt val för övriga program. Gerda Sandvall som gjort dessa teckningar läser exempelvis teknikprogrammet. Foto: Andreas Dagström
Leo Hardin och Alfred Tapio är nöjda med utformningen av utställningen.
Leo Hardin och Alfred Tapio är nöjda med utformningen av utställningen. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålKarlbergsgymnasietKonstRebecka AnderssonUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.