Johanna Källvik Leufvéns lag tvåa i Tiomila: ”Chockade men framför allt glada”

Publicerad:
IFK Göteborgs lag 2 kom på andra plats i Tiomila. Från vänster: Ida Agervik Kristiansson, Johanna Källvik Leufvén, Isia Basset, Sanna Fasth och Ingrid Lundanes. Foto: Elin Månsson

Trots att de tillhört favoriterna många gånger hade IFK Göteborgs damlag aldrig vunnit Tiomila. Men när årets upplaga avgjordes i Skellefteå blev det seger för klubbens förstalag och en andraplats för andralaget, där Åmålstjejen Johanna Källvik Leufvén svarade för en stark insats.

IFK Göteborgs andralag ledde inför den femte och sista sträckan. Men där stötte Ingrid Lundanes på en av landets bästa orienterare i form av Sara Hagström i IFK Göteborgs förstalag.

Till slut kunde IFK Göteborgs förstalag vinna med en marginal på 16 sekunder före sitt eget andralag. Den norska klubben Nydalens SK tog bronset, nästan sex minuter bakom vinnarlaget och Stora Tuna OK spurtade in på fjärde plats efter att storstjärnan Tove Alexandersson var snabbast av alla löpare på sista sträckan.

Plockade placeringar

Johanna Källvik Leufvén sprang andrasträckan för IFK Göteborgs andralag. Och hon gjorde det med den äran, som åttonde snabbaste löparen på sin sträcka. Laget låg på tionde plats när Johanna satte fart och hon plockade fyra placeringar och växlade i sin tur på sjätte plats till lagkamraten Isia Basset.

– För egen del tycker jag att jag gjorde ett stabilt stafettlopp. Tyvärr blev jag lite stressad på slutet och slarvade lite på en av de sista kontrollerna, men tappade inte så mycket tid på det, säger Johanna Källvik Leufvén.

Hur känns det att komma tvåa i Tiomila?

– Det var en fantastisk dag på alla sätt och vis. Vi är lite chockade men framför allt glada över dubbelsegern. Våra två lag kändes som ett enat lag och det är kul när man har tränat och slitit tillsammans.

Hur stort är detta för dig?

– Det är fantastiskt kul att vara en del av det här laget. I lagsammanhang är det bland det största inom orienteringen för min del. Men högst upp står fortfarande bronset i junior-VM 2019.

Johannas tvillingsyster Erika Källvik Leufvén har haft skadebekymmer under året. Hon är igång och orienterar igen, men är ännu inte i tillräckligt bra form för att hon skulle vara aktuell för start i Tiomila.

Artikeltaggar

Erika Källvik LeufvénIFK GöteborgIsia BassetJohanna Källvik LeufvénNydalens SKOrienteringSkellefteåStora Tuna OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare