Hoppa till huvudinnehållet

Monstertruck plöjde genom fabrikslokal – föraren undkom med sårskada i fingret

Publicerad:
Skadorna är omfattande efter att en monstertruck av oklar anledning körde in i en byggnad i Ed på söndagen.
Skadorna är omfattande efter att en monstertruck av oklar anledning körde in i en byggnad i Ed på söndagen. Foto: Helena Lindgren

Vid lunchtid under söndagen inträffade en olycka av det minst sagt mer ovanliga slaget på industriområdet Västra Torp i Ed.

Av oklar anledning hade en monstertruck kört in genom en vägg på en byggnad och ut på andra sidan. Föraren ska mirakulöst ha klarat sig utan allvarliga skador.

Det var under söndagsförmiddagen som olyckan inträffade.

– Jag fick ett telefonsamtal någon gång efter klockan ett på söndagen om att det var två hål i väggen, säger Åke Johansson som äger den fastighet som fick oväntat besök. Han driver företaget Kranman som har verksamhet i byggnaden.

Han packade ihop lite prylar för att kunna reparera de värsta skadorna och begav sig till Ed.

– Vi visste inte då vilken omfattning det var, säger Åke Johansson.

Monstertrucken körde in genom den ena sidan av byggnaden och ut genom en annan vägg.
Monstertrucken körde in genom den ena sidan av byggnaden och ut genom en annan vägg. Foto: Helena Lindgren

Väl framme insåg de snart att det material de hade tagit med sig inte skulle räcka långt. Av oklar anledning hade monstertrucken kört över ett stängsel som avgränsar företagets mark mot övrig verksamhet på det inhägnande industriområdet, vidare in genom en vägg på byggnaden och ut genom en annan vägg.

– Väggen mot vägen är bärande så vi fick snabbt försöka säkra upp den så inte allt skulle rasa, säger Åke Johansson.

Tagen av händelsen

Föraren av monstertrucken ska ha sökt sjukhusvård, men klarat sig från allvarliga skador. Han var mycket chockad efter händelsen men klarade sig undan med endast ett uppskuret finger.

– Jag mår bra efter omständigheterna, jag är mest tagen av händelsen och mår så klart dåligt över vad som hänt med lokalen och allt vad det innebär. Jag gjorde allt för att ingen skulle komma till skada, säger föraren av monstertrucken till Dalslänningen.

Föraren vill vara anonym.

Åke Johansson som driver verksamhet i byggnaden möttes minst sagt av en oväntad syn när han kom till platsen i söndags.
Åke Johansson som driver verksamhet i byggnaden möttes minst sagt av en oväntad syn när han kom till platsen i söndags. Foto: Helena Lindgren

Varför olyckan inträffade är i nuläget oklart.

– Vad som orsakade det som hände vet vi inte ännu mer än att vi enbart skulle starta och testa en funktion och något gick snett. Vad det är vet vi inte i dagsläget, säger föraren.

I den delen av byggnaden som blev skadad driver företaget Kranman produktion av bland annat processorer som används till maskiner inom skogs- samt entreprenadbranschen.

– Vi hade tio processorer färdiga för leverans i den del av lokalen som blev skadad. Fyra av dem är oskadade, men de övriga har gått sönder på ett eller annat sätt.

Produktionen står under måndagen helt stilla i lokalerna och Åke Johansson räknar med att den kommer göra det några dagar till. Snickare är på plats för att bygga upp väggarna igen.

– Personalen har varit här i natt och vaktat byggnaden eftersom den ju stod helt öppen, så de är hemma och sover nu, säger Åke Johansson.

Vad kostnaden för skadorna kommer att landa på är i nuläget svårt att säga.

Monstertrucken körde över ett stängsel och sedan vidare in genom byggnaden. Föraren av fordonet fick inga allvarligare skador.
Monstertrucken körde över ett stängsel och sedan vidare in genom byggnaden. Föraren av fordonet fick inga allvarligare skador. Foto: Helena Lindgren

– Ja, du ser ju, det är i nuläget omöjligt att spekulera kring, säger Åke Johansson och pekar på röran i lokalen.

– Men huvudsaken är att ingen är skadad. Om det hade varit en järnvägg hade det inte gått så bra som det ändå har gjort.

På det inhägnade industriområdet finns verkstäder där motorentusiaster mekar monstertruckar på fritiden.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunOlyckorOlyckor och katastrofer

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.