Hoppa till huvudinnehållet

Ny plan: Så ska Åmål få ett rikare kulturliv – och kunna se vad vi tjänar på det

Publicerad:
Kulturchef Sara Vogel Rödin har med sina kollegor tagit fram en ny kulturplan för Åmål.
Kulturchef Sara Vogel Rödin har med sina kollegor tagit fram en ny kulturplan för Åmål. Foto: Andreas Dagström

Åmål stoltserar med ett förhållandevis rikt kulturliv, men det finns saker som kan bli bättre. Sex strategiska fokusområden nämns i kommunens kulturstrategi och nu finns det även ett förslag till plan på hur vi ska komma dit. Bland annat förordas mätning av hur mycket pengar kulturaktörer faktiskt inbringar.

Utan föreningarna och alla små företagare inom kreativa branscher skulle Åmål vara en tyst, tråkig och grå kommun. Det slås fast i förslaget till ny kulturplan, som kommunfullmäktige snart ska ta ställning till.

Planen är lättöverskådlig: 22 konkreta insatser, beskrivna med en mening. Några delar sticker ut mer än andra. Exempelvis föreslås mätning av vilka ekonomiska effekter enskilda aktörer har för kommunen. Detta gäller föreningarna som får kulturstrategiska uppdrag.

– Åmåls bluesfest har ju gjort en sådan mätning nyligen och den visar på att det är många miljoner som kommer kommunen till godo genom restaurangbesök, hotellnätter, med mera, säger kulturchef Sara Vogel Rödin.

Håller på att dö ut

I planförslaget står det även att kommunen skall utreda, processleda och föreslå ny organisation, med mera, för de lokala museerna. Detta bottnar i att många föreningar har tilltagande svårighet med att rekrytera nytt folk.

– Ordförande i Åmåls industrimuseum, C. W. Thorstensons mekaniska verkstad, ringde mig kort efter att jag börjat här i Åmål och sa ”Vi behöver hjälp, vi dör i ordets rätta bemärkelse”. De hade förlorat flera av de aktiva medlemmarna genom dödsfall, säger Sara Vogel Rödin, och fortsätter:

– Vår tanke är att med stöttning i processen kunna hitta former där museerna kan samarbeta mer och hitta bra former för att vitalisera verksamheterna.

Åmåls industrimuseum, C. W. Thorstensons mekaniska verkstad, är en av flera lokala föreningar som behöver stöd.
Åmåls industrimuseum, C. W. Thorstensons mekaniska verkstad, är en av flera lokala föreningar som behöver stöd. Foto: Karin Olsson

Kommunen föreslås också bli duktigare på att anlita professionella, gärna lokala, aktörer inom kulturella och kreativa branscher, KKB. Detta skulle exempelvis kunna bidra till mer attraktiva offentliga miljöer.

– Vi är en kommun som har ovanligt många KKB-aktörer för vår storlek, säger Sara Vogel Rödin. Det är en stor fördel för en kommun och något som behöver märkas mer i våra offentliga miljöer.

Kulturplanen innefattar även särskilda årliga näringslivsträffar med KKB-fokus.

– Vi som kommun behöver facilitera nätverksträffar där vi uppmärksammar och lyssnar på dem.

Kommer det att leda till mer konstnärlig gestaltning i Åmåls offentliga miljöer?

– Vi bör absolut anlita professionella konstnärer till konstnärlig gestaltning, som vi har alldeles för lite av i våra offentliga miljöer, för att vi som bor här och tillresta ska känna att detta är en kommun med framtidstro, omtanke och mod.

Ytterligare ett axplock ur förslaget till ny kulturplan
InsatsBeskrivning
Säkerställa kulturskolanAtt säkerställa kursutbudet med minst två andra konstformer än musik.
1%-regelEnprocentsregeln är en ekonomisk princip för investeringar som innebär att en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnationer av fastigheter, infrastrukturer och offentliga miljöer investeras i byggnadsanknuten konstnärlig gestaltning.
KulturmiljöprisEtt kulturmiljöpris alternativt byggnadsvårdspris skall instiftas för att lyfta, synliggöra och inspirera till att vårda gamla hus inom Åmåls kommun.
Kultur och kulturarvKultur- och kulturarvsperspektivet skall finnas med i förvaltningars och bolags verksamhetsplaner. Kulturenheten fungerar som stöd vid implementering.
Kultur på landsbygdenEn riktad kultursatsning på landsbygden varje år.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunKommunfullmäktigeKonstOrganisationerPolitikSara Vogel-Rödin

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.