Blev padel för jobbigt?

Publicerad:
Foto: Peter Gustafsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Padelns uppgång och fall har brutalt överraskat många. Ett tag fanns det planer på 10–15 banor bara i lilla Åmål. Folk stod i kö för att börja spela. Padel uppfattades som ett spel lätt att utöva även för vanligt folk.

Hallar och utomhusplaner byggdes i massor. Nu efter bara ett par år är det stora intresset bortblåst.

I Åmål gjordes en satsning på en helt ny hall. Som nu är till försäljning för annan användning. Storstilad satsning som ledsamt nog inte blev lyckosam.

Men dessa entreprenörer är inte ensamma om att ha felbedömt. Själv var jag ivrig anhängare till Åmåls Tennisklubbs satsning på de två utomhusbanorna på Örnäs och padel på en av tennisbanorna i ÅTK-hallen.

Tennisklubbens investeringar blev inte skyhöga och är hanterbara. Padeln ger tvärtom nödvändigt bidrag till uppvärmningen av ÅTK-hallen.

Men hur kunde det bli så här för padeln? Från att inte minst motionärer i massor började spela till intresset tvärdog.

Min hemmasnickrade teori är följande: Lite till mans går vi omkring och har dåligt samvete. För dåliga konditionen. Så dök padeln upp som ett relativt lättlärt spel för nybörjare. Trevlig samvaro genom i huvudsak dubbelspel. Nu skulle kroppen äntligen tränas.

Men så upptäckte väl många att kondition inte kommer i handvändning. Typ ”hade ingen aaaning om att träning är så jobbig”

Men padeln fortlever säkert. Fast på en sansad nivå. I Åmål erbjuder pionjären Jejes liksom ÅTK-hallen varsin inomhusbana. Tennisklubben har dessutom två banor utomhus.

För att lätta upp i denna vildvuxna veckospalt, vill jag gärna avsluta med någon lättsam språkspaning. Och ibland bättre och sämre ordvitsar. Ofta står Göteborrg välförtjänt i centrum.

På nätet fångade jag upp att den som har dålig kondition, överraskande rekommenderas att kontakta en florist. Såna har ofta bra orkidéer. Rätt fyndigt, eller hur?

Fast hopp om lite mer humor fick jag när jag på DN:s roliga sida såg rubriken SÄMST PÅ LÄNGE. Sånt förebådar ofta en riktigt bra Göteborgshistoria.

Jajjamensan. Bidraget var visserligen insänt av en Lars Månsson i Handen i Stockholmstrakten. Men platsar med god marginal här:

En dalkarl ska öppna restaurang i Göteborg. I stadsdelen väster om Järntorget.

– Va ska den heta?

– Mas-tugget.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls TKGöteborgJärntorgetJejes gymPadel

Läs vidare