Hoppa till huvudinnehållet

Italienaren cyklar från södra Sicilien till Nordkap på höghjuling – tog paus i Åmål

Publicerad:
Massimo Zaffari tog en paus i Åmål på sin 600 mil långa cykeltur.
Massimo Zaffari tog en paus i Åmål på sin 600 mil långa cykeltur. Foto: Jörgen Wennerberg

Massimo Zaffari håller på att cykla genom hela Europa på höghjuling, från Siciliens sydspets till Nordkap i Norge. Efter 400 mils trampande tog han på tisdagen en lunchpaus i Åmål med sin udda cykel.

Den 22 februari påbörjade 50-åriga Massimo Zaffari sin resa från södra Sicilien. Hans mål är att ta sig ända till Nordkap i Norge på sin höghjuling, det vill säga en tidig modell av cykel där pedalerna är fästade direkt i navet på ett jättestort framhjul. Resan kommer totalt att sträcka sig över 600 mil, och med bara en tredjedel kvar stannade han på tisdagen till i Åmål för att vila benen.

Massimo Zaffari säger att han är förvånad över det varma och soliga vädret i Sverige, och att han förväntade sig snö. Dessutom trodde han att svenskar, till skillnad från italienare, var kalla och stela precis som vädret, men blev glatt överraskad.

– Man kan hitta intressanta människor överallt, säger Massimo Zaffari.

Massimo Zaffari har hittills cyklat 400 mil genom Europa på höghjulingen.
Massimo Zaffari har hittills cyklat 400 mil genom Europa på höghjulingen. Foto: Holly Jansson

Trots att han träffat flera trevliga människor på vägen har resan inte gått helt smärtfritt. Norr om Rom ramlade han med cykeln och bröt nästan benet, vilket resulterade i en månads vila. På grund av skadan har han sedan träffat 20 fysioterapeuter i olika länder runt om Europa under sin resa. Hans cykel har också gått sönder vid några tillfällen, men tack vare personer han träffat på vägen har problemen gått att lösa.

Massimo Zaffari har haft som dröm att ta sig till Nordkap i åtta år, och har tidigare cyklat från Tjeckien till Italien. Däremot har han ingen plan på hur han ska ta sig tillbaka till Italien när resan är slut.

– Jag får hitta någon att lifta med som har plats för min cykel, säger han.

Artikeltaggar

ÅmålCyklarNorgeSicilienTrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.