Hoppa till huvudinnehållet

Högaktuell deckarduo får Dalslands litteraturpris: ”Det är stort”

Publicerad:
För en månad sedan släppte Peter Mohlin och Peter Nyström "Den tysta fågeln". Nu har arbetet påbörjats med den fjärde boken i serien.
För en månad sedan släppte Peter Mohlin och Peter Nyström "Den tysta fågeln". Nu har arbetet påbörjats med den fjärde boken i serien. Foto: Fredrik Tacacho

För några veckor sedan besökte deckarduon Peter Mohlin och Peter Nyström hemstaden Åmål i samband med lanseringen av boken ”Den tysta fågeln”.

I sommar får barndomsvännerna anledning att återkomma – duon har tilldelats Dalslands litteraturpris.

– Vi är jätteglada och tacksamma för detta och ser fram emot att komma till Åmål i sommar, säger Peter Mohlin.

Peter Mohlin och Peter Nyström nya deckare ”Den tysta fågeln” – den tredje boken i serien om FBI-agenten John Adderley – gick direkt in på Storytels topplista när den släpptes för några veckor sedan. Nysläppet drog även med sig de två tidigare böckerna i serien, ”Det sista livet” och ”Den andra systern”, och när det gick som bäst låg böckerna etta, femma och sjua på topplistan.

– Det har gått jättebra. Boken har fått fin snurr och gått oförskämt bra på Storytel, säger Peter Mohlin.

– De går bra även i fysiska handeln och har fått fina recensioner. Vi är ganska lättade för man vet aldrig hur boken ska tas emot.

Nu uppmärksammas deckarduon i hemstaden – som mottagare av Dalslands Sparbanks litteraturpris 2023.

– Det är stort. Vi känner oss jättestolta över det, både jag och Nyström, säger Peter Mohlin.

Trodde de glömt nåt

När bokhandlaren Jürgen Picha, som satt med i årets jury tillsammans med Lena Grönlund och Annelie Särud, ringde för att meddela de goda nyheterna trodde Peter Nyström först att de, ”i vanlig ordning”, glömt något i bokhandeln i samband med boksigneringen där för några veckor sedan, berättar Peter Mohlin.

– Men det var trevligare besked än så.

”Liv och dramatik”

Med sina tre böcker i serien har de satt Dalsland med omnejd på den svenska deckarkartan, skriver juryn i sin motivering:

”Dalslands Sparbanks litteraturpris 2023 tilldelas Åmålsbördiga Peter Mohlin och Peter Nyström. Genom skickligt samarbete har de placerat Dalsland med omnejd på den svenska deckarkartan. Med en skrivteknik som skapar liv och dramatik, i en värld av hemligheter och oväntade vändningar, leder de läsaren på jakt efter sanningen. Deras enastående förmåga att skapa spänning lockar hela tiden nya läsare såväl i Sverige som i över tjugo olika länder – hittills!”

Priset kommer att delas ut på sommarens Bokdagar i Dalsland-festival dit författarna sedan tidigare är inbokade för att prata om sin senaste bok och sitt författarskap.

– Nu blir det dubbelt så kul att komma till Åmål igen, säger Peter Mohlin.

Priset består av diplom, blommor och 10 000 kronor.

Dalslands Sparbanks Litteraturpris

Dalslands Sparbanks Litteraturpris är instiftat för att årligen uppmärksamma ett litterärt konstnärskap eller ett litterärt verk med anknytning till Dalsland. Pristagare kan till exempel vara författare, översättare, utgivare eller illustratör.

Bakom priset står Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank. Priset, som är på 10000 kronor, delades ut första gången år 2001. Priset kan inte sökas men alla får föreslå pristagare till juryn.

Prisutdelningen sker i Gamla kyrkan i Åmål, i samband med sommarens Bokdagar i Dalsland.

Juryn för 2023 års pris består av: Lena Grönlund, Jürgen Picha, och Annelie Särud.

Fem senaste pristagarna

2022: Lilian Perme

2021: Lars Åke Augustsson

2020: Malin Eriksson Sjögärd

2019: Marianne Tufvesson

2018: Victor ”Ville” Johannesson

Artikeltaggar

ÅmålBöckerBokdagar i DalslandDalslandDalslands LitteraturföreningDalslands SparbankDeckareFörfattareJürgen PichaLena GrönlundLitteraturPeter MohlinPeter NyströmPrisutdelningarStorytel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.