Hoppa till huvudinnehållet

Markant förbättrat betyg för företagsklimatet i Åmål: ”Jätteglad”

Publicerad:
Det ljusnar för Åmål som företagarkommun, visar Svenskt Näringslivs enkät. Arkivbild. Foto: Andreas Dagström

Svenskt Näringslivs årliga medlemsundersökning visar att det var länge sedan företagsklimatet i Åmåls kommun uppfattades som mer positivt än nu.

– Spontant känner jag mig jätteglad över att allt det arbete och fokus som vi gemensamt lagt på de här frågorna under senare år nu ger resultat, säger näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung.

På uppdrag av intresseorganisationen Svenskt Näringsliv har det lokala företagsklimatet undersökts årligen med enkäter sedan 2001. Resultat av årets svar presenterades på tisdagen och är trevlig läsning med dalsländska ögon: fyra av fem kommuner redovisar bättre totalomdömen än i fjol. Den femte kommunen, Mellerud, står kvar på oförändrad nivå.

Åmål fortsätter sitt positiva trendbrott från 2022 och gör åter ett markant uppsving på den sexgradiga skalan, där kommunen nu ligger mycket nära riksgenomsnittet med sina 3,4. Så hög notering har inte kommunen haft sedan 2008.

Mer kommunikation

Svenskt Näringslivs kommentar till Åmåls klättring är att den vittnar om förstärkt och förbättrad dialog med kommunens beslutsfattare och tjänstemän.

Näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung, här tillsammans med Karlbergsgymnasiets kurator Josefine Englund Björk, gläder sig åt Åmåls klättring.
Näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung, här tillsammans med Karlbergsgymnasiets kurator Josefine Englund Björk, gläder sig åt Åmåls klättring. Foto: Fredrik Tacacho

Näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung kan med andra ord känna sig nöjd.

På vilket sätt har ni blivit bättre?

– Vi har försökt hålla mer kontakt och pratat med så många som möjligt. Sedan har vi hittat fler vägar att att kommunicera med varandra, säger Kristoffer Ljung.

Kan du ge några exempel på nya väggar?

– Fler och bredare nyhetsbrev, men främst sker kommunikationen fortfarande genom mun-till-mun-metoden. Vi har också mer teman på våra träffar.

Bengtsfors bäst

Trots klättringen kvarstår ändå bättre dialog mellan kommunen och företagen som en av de mest högprioriterade lokala näringslivsfrågorna att jobba vidare med. Nära hälften av enkätsvaren, 47,9 procent, ger uttryck för det. På andra plats kommer minskad brottslighet och ökad trygghet med 43,6 procent.

– Kommunikation är någonting vi vill ha mer utav. Vi vill även jobba mer med trygghets- och kompetensfrågor, så att vi kan fortsätta bättra företagsklimatet, säger Kristoffer Ljung.

Mer teman på företagsträffarna har varit en framgångsfaktor, menar Kristoffer Ljung. Här en frukostträff på Forsbacka.
Mer teman på företagsträffarna har varit en framgångsfaktor, menar Kristoffer Ljung. Här en frukostträff på Forsbacka. Foto: Andreas Dagström

Det sammanfattande omdömet är den viktigaste frågan i enkäten, och den tyngst vägande rankingfaktorn.

Bäst omdöme i hela Fyrbodal får Bengtsfors med 3,9. Men än mer positivt är utfallet för Värmlandsgrannen Säffle, som klättrar för tredje året till 4,19.

Sammanlagt besvarades enkäten av 98 Åmålsföretagare. 38,5 procent av dessa tycker att företagsklimatet är bra.

En fullständig ranking presenteras i höst. Då vägs även statistiska uppgifter in.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunFöretagandeKristoffer LjungNäringslivSvenskt Näringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.