Kommunen borde värdesätta och stötta Åmåls föreningsliv mer. Det menar IF Vikens nye ordförande Pelle Skjervik.
– Jag funderar på att ta med alla våra barn- och ungdomsspelare ner till nästa kommunfullmäktigemöte och säga: Varsågod, här får ni. Nu får ni ta över och aktivera dem, ni som tycker att det vi gör är så lite värt.
Efter otaliga gig på stadens krogar förknippar säkerligen många Åmålsbor Pelle Skjervik med musiken. Men den norske trubaduren har fler strängar på sin gura. Vid årsmötet i mars valdes han till ny ordförande i IF Viken.
– Jag tackade ja, i ett svagt ögonblick. Jag är ju pensionär numera och har hur mycket tid som helst, säger han.
Skjervik har varit medlem i klubben i många år men tidigare har engagemanget sträckt sig till att han gått på matcherna. Efter flera års påtryckningar från valberedningen tackade han till slut ja till det ärofyllda uppdraget.
– Jag är ingen idrottskille, över huvud taget. Jag tyckte att de skulle ta någon som var mer idrottsintresserad än vad jag är.
Hur kom det sig att valberedningen ändå ville se dig på den posten, tror du?
– Jag tror att det beror på att jag hörs och syns ganska mycket. Jag är orädd för konflikter och är inte rädd för att säga vad jag tycker.
Helt obekant är han dock inte med miljön på Vikenborg. 1983 vikarierade han ett halvår i föreningen ihop med kollegan och kanslisten Åke ”Masken” Johansson. Uppdraget var mångfacetterat, minst sagt.
– Åke ”Masken” kunde säga: Till helgen ska vi ha disco här och du ska vara discjockey.
Erfarenheter från näringslivet
I brist på egna idrottsliga erfarenheter hoppas Pelle Skjervik kunna bidra med sin mångåriga erfarenhet från näringslivet, som exempelvis marknadschef på Janfire under en tioårsperiod.
– Jag har varit industritjänsteman i stora delar av mitt liv och suttit med i ledningsgruppen de senaste 20 åren. Jag tänker ta med mig den erfarenhet och det tänket till Viken nu.
Vilka bitar tänker du på då?
– Organisationen. Att man sätter sig i sin helikopter och tittar ner på vem som gör vad i föreningen. Inom det sportsliga har jag inte så mycket att tillföra utan jag vill ge tränarna och lagledarna förutsättningarna att göra sitt jobb på det bästa möjliga sättet.
För att sätta sig in i verksamheten har han under sin första tid som ordförande tillbringat mycket tid – närmare en halvtid – på Vikenborg. För att få en känsla för föreningen har han tagit sig tid och lyssnat på både stödföreningen Gamla Vikeniter och ungdomsledarnas synpunkter.
– Jag är så imponerad av alla föräldrar och ledare som lägger ner så mycket tid på det här på sin egen fritid, utan någon annan ersättning än att få se glädjen hos barnen.
Vill ge uppdraget tid
När Pelle Skjervik tackade ja till uppdraget var han inställd på att ge det ett år, men redan nu känner han att han vill ge det mer tid och hoppas på fortsatt förtroende.
– Om jag bara ska sitta ett år kan jag lika gärna ge mig nu. Rom byggdes inte på en dag. Jag ser det här jobbet som långsiktigt.
”Att-göra-listan” är lång och många punkter handlar om ekonomin. Vikenborgs dåliga skick är känt sedan länge. Klubbhuset är i stort behov av renovering av bland annat av läckande tak och murken fasad. Fönsterbyte är redan påbörjat.
– Det har varit väldigt intressanta och roliga månader men ibland har man vaknat med en klump i magen och funderat på vad man har gett sig in på.
Historiskt sett har klubben dragit in betydande summor genom arrangemang och uthyrning av Vikenborg. Men för att det ska bli aktuellt igen behöver lokalerna först rustas upp, menar Pelle Skjervik.
En annan prioriterad fråga är att förbättra dialogen med kommunen. Att Viken, Dalslands största fotbollsklubb, i dag aktiverar drygt 400 unga fotbollsspelare på ideell basis borde kommunen värdesätta mer, menar Pelle Skjervik.
– Jag förstår inte att kommunen har mage att fakturera oss för hyra av träningsanläggningarna. Det bidraget vi får av kommunen går i stort sett tillbaka till kommunen för planhyrorna. Det tycker jag borde diskuteras. Om vi ska betala hyra, vad och vilken standard kan vi kräva av kommunen, frågar han sig.
I det ekonomiska ansträngda läget som kommunen befinner sig i finns det inte utrymme för att stötta föreningarna mer än man redan gör, menar Ove Kaye, ordförande i teknik- och fritidsnämnden i Åmåls kommun.
– Som det ser ut i dag måste vi prioritera våra kärnverksamheter, det är väldigt tajt i budgeten.
Hur ser du på att en stor del av de bidrag klubbarna får från kommunen går tillbaka till kommunen i form av planhyra?
– Det handlar om prioriteringar. I den bästa av världar hade de inte behövt betala för planhyra, men om Åkab ska ha möjlighet att renovera och underhålla måste man ta en hyra.
Viken menar att kommunen borde bli bättre på att värdesätta föreningar som aktiverar barn och unga – håller du med?
– Det är en ekonomisk fråga, som alltid. Det finns väldigt många olika föreningar, men föreningar med bra ungdomsverksamhet är mer lockade att stötta än andra föreningar, tycker i alla fall jag.
Kommunen håller just nu på att ta fram en policy för just föreningsstöden och bidragen. Ett arbete som räknas bli klart under sommaren.
– Vi håller på och inventerar det så att alla ska få någorlunda lika.
Har fördelningen varit orättvis tidigare?
– Inte orättvis men under tid har man haft olika varianter. Vi tar nu ett helhetsgrepp på föreningsstöd och föreningsbidrag.
Pelle Skjervik om...
Vikten av att ha representationslag på en hög nivå
”Det är ju därför Kalle, 10, vill spela fotboll. Han vill också spela i A-laget en dag. Representationslagen är viktiga, sedan vilken serie vi ligger i är kanske mindre viktigt, men att vi har dem som en morot för ungdomsverksamheten är oerhört viktigt”.
En eventuell sammanslagning av IF Viken och IFK Åmål
”På sikt kanske vi hamnar där, det har ju diskuterats tidigare, men klubbkänslan i IFK Åmål och Viken är så stark och förhållandet mellan klubbarna är inte fyllt av kärlek idag, direkt”.