Wiksforskollektivet växer! Ugnarna går varma och på lördag slås portarna upp till ett bageri. För Helene Karlsson är det en dröm som besannas med Wiksfors Surdegsbageri.
– Jag har väntat på rätt tillfälle och rätt plats, och nu har jag det.
Helene kommer ursprungligen från Svanskog och har jobbat som bagare sedan 2007. Merparten av arbetslivet har hon tillbringat på Holgers konditori, där hon jobbat i sammanlagt 7,5 år. Nu har hon sagt upp sig för att starta sitt egna bageri på Wiksfors bruk.
– Jag hade eget företag en period när jag var yngre, då jag gjorde tårtor. Men jag har alltid velat starta eget bageri, om rätt tillfälle kommer.
Ett drömställe
Platsen var viktig, och redan första gången Helene besökte Wiksfors tände det en gnista.
– Jag tänkte att ”vilken plats, vilken miljö! Här skulle ett bageri passa in perfekt”.
Det gäller inte bara den fysiska platsen, utan också arbetsmiljön som erbjuds; att man kan samverka och dra nytta av gemensamma kunder.
– Annars hade jag nog inte vågat. Det betyder massor att det redan är ett så populärt besöksmål. Det känns tryggt.
Mycket stöttning
Helene är den första företagare som har verksamhet i just sin lokal på Wiksfors. Efter att Helene ringt och presenterat sina visioner i höstas satte ägarna fart direkt med att renovera och fixa till sin nya hyresgäst.
– Det har blivit jättefint, jag är så nöjd och tacksam. De blev jätteglada över att få hit ett bageri.
De gamla kollegorna på Holgers tyckte förstås att det var desto tråkigare att bli av med sin bagare, men stöttar Helene helhjärtat i beslutet.
– Caroline (Augustsson, delägare - reds anm) är min bästa vän sedan långt tillbaka och vet att detta länge har varit en dröm för mig. De är alla stöttande och glada för min skull.
Många har kommenterat Helenes beslut att starta eget bageri som modigt, inte minst just nu under den rådande inflationen.
– Det är klart att det är nervöst, men det är nu som jag har chansen och jag tror att jag hade ångrat mig om jag inte vågat testa. Jag tror att jag har med mig en väldigt bra grund att stå på, som alltid jobbat i små företag där man jobbar närmare cheferna och får insyn i mycket.
Hyllar hantverket
Att nischen skulle bli just surdeg kändes självklart.
– Jag tycker att det passar in i miljön här, med det rustika och med hantverket. För mig är hantverket det som är roligt med just bakning. Surdeg verkar också vara en trend som håller i sig; det är gott, nyttigt och inget som folk verkar tröttna på.
Sortimentet kommer att bestå av åtta olika sorters matbröd samt ett antal olika bullar och wienerbröd.
– Sen får vi se hur det utvecklas med tiden. Det beror ju på vad folk efterfrågar. Jag får börja någonstans och se hur det tas emot.
En annan nisch är att bageriet ska ha ett miljövänligt och lokalproducerat tänk.
– Jag försöker att i möjligaste mån använda återvunnet material i till exempel förkläden, och mjölet kommer härifrån Långserud och övriga Värmland.
Bröd på löpande band
Helene kommer att driva bageriet ensam, åtminstone som hon ser det nu. Men under högsäsongen kommer hon att ha ett par extra medarbetare. På lördag tar hon dock emot de första besökarna på egen hand - och just nu provbakas det för fullt.
– Det ska verkligen bli otroligt spännande och kul på lördag - men det är svårt att veta hur mycket jag ska baka i förväg!