Hoppa till huvudinnehållet

”Domedagsstämning” när avgift på musikskolan till slut klubbades

Publicerad:
Nu är det klubbat och klart att musikskolan i Åmål återinför terminsavgift.
Nu är det klubbat och klart att musikskolan i Åmål återinför terminsavgift. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Nu är det definitivt klart att Åmål till hösten återinför terminsavgift på kulturskolan. Men innan ordförandeklubban föll debatterades ärendet åter i kommunfullmäktige. De ideologiska skiljelinjerna mellan blocken tydliggjordes.

– Bättre att banka på trummor än att sparka sönder busskurer, sa Robbin Larsson (V).

– En fråga om prioriteringar, sa Michael Karlsson (M).

Förra gången återinförd terminsavgift till kulturskolan var uppe i kommunfullmäktige blev ärendet återremitterat. Men den här gången gick förslaget som väntat igenom.

Därmed inte sagt att motståndarna lade sig platta, tvärtom. Med vässade argument tog tog Socialdemokraterna och Vänsterpartiet till orda.

– Jag tycker det är ett sorgligt beslut. Vissa blir tvungna att välja bort musikskolan, sa Robbin Larsson (V), och hänvisade till att barnfattigdomen i Åmål är 13 procent mot 7 procent i riket.

Färre elever försvårar även bildandet av ensembler, vilket drabbar dem som blir kvar, menar Larsson (V):

– Samarbete, respekt och kompromissande, som måste göras i en grupp, är viktiga lärdomar. Inte minst som brottsförebyggande arbete. Det är bättre att banka på trummor än att sparka sönder busskurer. Det vet jag av egen erfarenhet.

Inte mycket Cola

Även socialdemokraternas Jerry Saxin tog fasta på den brottsförebyggande aspekten. Genom att erbjuda avgiftsfri musikskola kan stora pengar sparas för samhället.

– Nu tar vi bort ett alternativ som kan leda till att fler unga hamnar på fel sida, sa Saxin (S).

Den styrande borgerliga minoriteten menar år sin sida att kritikerna överdriver.

– Jag håller med om mycket av vad som har sagts, men det är domedagsstämning här nu, sa Lars-Olof Ottosson (C). Terminskostnaden ligger på 400 kronor för ungdomar, och då blir ensemblespel gratis. Att avgiften skulle ha så fruktansvärda konsekvenser, det har jag svårt att förstå. Det är en fråga om prioriteringar. Hur många Coca-cola och chipspåsar får du för 400 kronor? Inte många.

Ligger ändå lågt

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) var inne på samma linje:

– Vi satsar oerhört mycket på kulturskolan, 88 procent mer än rikssnittet. Genomsnittspriset per termin i Sverige är 700 kronor. Vad är problemet? Alla omkringliggande kommuner har avgifter, sa Karlsson (M), och pekade sedan på den ekonomiska situationen Åmål befinner sig i, där det gäller att se över alla utgifter:

– Vi är tvungna att låna 30 miljoner kronor för att få ihop förra årets budget.

Alliansföreträdare påminde även om att Socialdemokraterna diskuterade nedläggning av den kommunala musikskolan innan ett statligt bidrag möjliggjorde avgiftsfri undervisning.

Kultur-/musikskoleavgift i övriga Dalslandskommuner

Mellerud

Samtliga instrument-/sångelever betalar 330 kr/termin och ämne. För ensemblespel tillkommer en avgift på 210 kr/termin.

Bengtsfors

Barn/elever upp till 19 år betalar 475 kr/termin för individuell undervisning. För gruppundervisning tillkommer en avgift på 275 kr/termin.

Dals Ed

Terminsavgift för att lära sig spela ett instrument är 700 kr/termin.

Färgelanda

Terminsavgiften är 525 kr och gäller oavsett inriktning.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarCenterpartietEkonomiJerry SaxinKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLars-Olof OttossonMellerudMichael KarlssonSkola och utbildningSocialdemokraternaUndervisningVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.