Hoppa till huvudinnehållet

LSS-boende på Västra Åsen nyinvigdes – får en fridfull inriktning

Publicerad:
På onsdagen invigdes det nya gruppboendet på Västra Åsenvägen 3. Hyresgästerna Elin Ström och Christel Persson fick äran att klippa bandet. ”Det blir nog bra det här”, säger Elin Ström angående det nya boendet.
På onsdagen invigdes det nya gruppboendet på Västra Åsenvägen 3. Hyresgästerna Elin Ström och Christel Persson fick äran att klippa bandet. ”Det blir nog bra det här”, säger Elin Ström angående det nya boendet. Foto: Fredrik Tacacho

Fridfulla och hälsofrämjande aktiviteter är ledorden för nya gruppboendet på Västra Åsen som nyinvigdes i onsdags.

– Våra hyresgäster har alla inställningen att få mer frid. Den inställningen har man redan när man flyttar in, säger Peter Karlsson, socialpedagog.

Efter viss möda, på grund av slöa saxar, lyckades hyresgästerna Elin Ström och Christel Persson klippa bandet som förkunnade gruppboendet på Västra Åsenvägen nyinvigt – en gruppbostad med inriktning psykisk funktionsnedsättning.

Familj, vänner och personal som samlats bjöds sedan in till vernissage där de konstverk som de boende mejslat fram de senaste veckorna visades.

– Det här är jätteroligt. Hyresgästerna har sett fram emot det här men de har också varit oroliga– både för att det inte skulle komma någon på invigningen och för att det skulle komma för många, men det blev lagom, säger enhetschefen Louise Larsson.

Fokus på friden

Lokalerna har även tidigare fungerat som gruppbostad men boendet har nu bytt inriktning. Genom aktiviteter som odling, pyssel, målning, matlagning och mycket uteverksamhet är målet att skapa en meningsfull och fridfull vardag för invånarna.

– Vanligtvis inom LSS fokuserar man inte på friden på samma sätt, men de boende behöver först ha frid för att de ska orka med det andra. Vi har jobbat hårt och länge med att skapa fridfulla och hälsofrämjande aktiviteter, säger socialpedagogen Peter Karlsson.

"Vi har anpassat verksamheten efter behoven”, säger socialpedagogen Peter Karlsson som invigningstalade. Den fina rosenbågen har byggts av Elin Ström, en av hyresgästerna.
"Vi har anpassat verksamheten efter behoven”, säger socialpedagogen Peter Karlsson som invigningstalade. Den fina rosenbågen har byggts av Elin Ström, en av hyresgästerna. Foto: Fredrik Tacacho

I sitt invigningstal lyfte Peter Karlsson fram enhetschefen Louise Larsson, som banat väg för omställningen på boendet.

– Louise är en stor del i det här, det är hon som har skapat de här möjligheterna.

Louise Larsson hyllade i sin tur den berörda personalen som hon menade verkligen är lyhörd för de boendes behov.

– Vi har verkligen fått rätt personer på rätt plats. De är fantastiskt duktiga, säger hon.

Fått ansöka

Huset rymmer sex lägenheter, men i dag bor det fem personer där. Vissa av hyresgästerna har tidigare bott i egna servicebostäder medan andra bott på andra gruppboenden.

– Man har fått söka hit och i vissa fall har vi frågat personer som vi tror skulle passa här, säger Louise Larsson.

Personalen och de boende visade sin tacksamhet gentemot enhetschefen Louise Larsson genom att överlämna en tavla som de boende målat.
Personalen och de boende visade sin tacksamhet gentemot enhetschefen Louise Larsson genom att överlämna en tavla som de boende målat. Foto: Fredrik Tacacho
Sara Ödman och Mikael Alfredsson, två av gästerna på invigningen, tog för sig av de läckerheter som hade dukats fram på vernissagen.
Sara Ödman och Mikael Alfredsson, två av gästerna på invigningen, tog för sig av de läckerheter som hade dukats fram på vernissagen. Foto: Fredrik Tacacho
De boende sålde hembakat i samband med invigningen. Intäkterna ska gå till någon spännande aktivitet framöver.
De boende sålde hembakat i samband med invigningen. Intäkterna ska gå till någon spännande aktivitet framöver. Foto: Fredrik Tacacho
Enhetschefen Louise Larsson och Elin Ström, en av de boende på Västra Åsenvägen, firade invigningen.
Enhetschefen Louise Larsson och Elin Ström, en av de boende på Västra Åsenvägen, firade invigningen. Foto: Fredrik Tacacho
Några av verken på utställningen.
Några av verken på utställningen. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

InvigningarKonstLägenheterLSSMänskligtUtställningarVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenVård och omsorgVästra Åsen, ÅmålVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.