Hoppa till huvudinnehållet

Åkab minimerar underhållet för att väga upp elräkningarna

Publicerad:
Åkab presenterade sin årsredovisning för kommunfullmäktige.
Åkab presenterade sin årsredovisning för kommunfullmäktige. Foto: Andreas Dagström

Kommunala fastighetsbolaget Åkab gjorde ett klart lägre resultat i fjol än året före. Det berodde till stor del på rusande elpriser. Läckaget lindrades genom att ta så mycket pengar som möjligt ur underhållsbudgeten.

Totalt sett har omsättningen ökat för Åmåls Kommunfastigheter, Åkab, under de senaste fyra åren. Men utvecklingen på sista raden, resultatet, är inte lika munter. Där har bolaget gått från 4,7 miljoner kronor 2021 till 2,1 miljoner kronor i fjol. Mer än en halvering, med andra ord.

Det framkom när Åkabs vd Magnus Dalsbo presenterade årsredovisningen i kommunfullmäktige.

– Det var två lite större saker ifjol som påverkade resultatet, sa Dalsbo. Det ena är elkostnaden, som ökat med 13 miljoner kronor. Det har vi försökt parera så gott det går, och dragit ner på underhållet så mycket som möjligt.

Jämfört med 2021 lade Åkab sju miljoner kronor mindre på underhåll 2022.

Moderaternas Jan Sedenka undrade om inte det är lite att bita sig i foten?

– Det här är någonting som man kan göra nåt enstaka år, men det kan inte fortsätta så, svarade Magnus Dalsbo.

Billigare framöver

Sverigedemokraternas Ove Kaye undrade om det inte finns en risk att bolaget hamnar i samma situation snart igen, då elpriserna ser ut att blir kvar på hög nivå?

– Vi har redan börjat köpa upp el för 2024 och 2025 och där ser vi betydligt lägre kostnader än nu. Därmed kommer vi också kunna ha ett betydligt högre underhåll då, svarade Magnus Dalsbo.

Den andra huvudförklaringen till Åkabs förhållandevis klena resultat ifjol är att bolaget köpte fyra fastigheter av kommunen.

– Två av fastigheterna visade sig vara mindre värda än vad vi betalade för dem. Det innebar nedskrivning, säger Dalsbo.

Artikeltaggar

ÅkabBokslutBostad och byggenEkonomiFastigheterKommunfullmäktigeMagnus DalsboOmsättning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.