Hoppa till huvudinnehållet

Tre vindkraftverk i Ånimskog åter i drift – spruckna vingblad byts ut i sommar

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Delar av Kingebols vindkraftspark i Ånimskog.
Delar av Kingebols vindkraftspark i Ånimskog. Foto: Fredrik Tacacho

Från slutet av mars stod de sex turbinerna i vindkraftsparken i Ånimskog stilla efter att sprickor på vingarna upptäckts på två av verken. Men nu är tre turbiner åter i drift och inom kort även en fjärde.

I sommar ska vingarna bytas på de två turbiner där sprickor upptäckts.

Sedan vindkraftverken i området kring Kingebol togs i bruk under senhösten ifjol har sprickor i fyra vingar fördelat på två turbiner upptäckts. Sprickor upptäcktes ganska tidigt på ett av vindkraftverken och den turbinen togs då ur bruk. Under våren upptäcktes även sprickor på bladen på ett andra vindkraftverk och därefter stod samtliga turbiner stilla under en tid.

Att turbinerna stått stilla har blivit lite av en snackis. Många har undrat varför och i slutet av april meddelades att det hade med sprickor på bladen att göra, men nu har tre av vindkraftverken börjat snurra igen och det fjärde ska tas i bruk under veckan.

Nu ger energibolaget European Energy även preliminära besked för när de två turbiner där sprickor på vingarna upptäcktes ska bytas. De beräknas åter kunna tas i drift någon gång under sommaren.

”Fullbokat med kranar”

– Anledningen att det tar lite tid att byta bladen beror på att det är fullbokat med kranar. Ena bytet är planerat till juni och det andra sker förmodligen efter semestern, säger Peter Braun, projektchef på European Energy som anlagt vindkraftsparken i Ånimskog.

Det har varit en del arbete med intrimningen av de övriga verken – det handlar nämligen om en ny modell från Siemens Gamesa. Närboende säger att vindkraftverken nu går tystare än vid uppstarten ifjol, men Peter Braun kan inte bekräfta att så är fallet.

European Energy skickade i vintras in en ansökan till länsstyrelsen att bygga en 44 hektar stor solcellspark på andra sidan E45, mittemot vindkraftsparken. Där pågår fortfarande beslutsprocessen. Efter sin granskning har länsstyrelsen begärt flera kompletteringar om bland annat påverkan av naturmiljön. European Energy räknar med att kunna leverera det underlaget under hösten.

Peter Braun, projektchef på European Energy, meddelar att flera av vindkraftverken i Kingebol nu är i drift igen och att de två med skadade vingar ska lagas i sommar. Här fotograferad i samband med invigningen i november.
Peter Braun, projektchef på European Energy, meddelar att flera av vindkraftverken i Kingebol nu är i drift igen och att de två med skadade vingar ska lagas i sommar. Här fotograferad i samband med invigningen i november. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

BeslutElproduktionEnergiförsörjningEuropean EnergyKingebolNäringslivVindkraftÅnimskog

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.