Motståndarna till butiksbygget vid E45-rondellen fortsätter att samla argument för bevarandet av vitsippekullen.
Nyligen hittades grodyngel på platsen, men bedömningen är att det troligen inte kommer att ha någon betydelse.
Klimat- och miljöstrategen Niklas Wahlström genomförde tidigare denna vecka en mindre inventering av grönområdet där det eventuellt ska byggas två eller nya butiker. Främst undersöktes det stillastående vattnet i diket, och där påträffades ett antal grodyngel.
Teoretiskt sett skulle fyndet kunna påverka detaljplaneprocessen. Vissa hotade grodarter har starkt skydd. Men i det här fallet är det tveksamt att länsstyrelsen drar handbromsen
– Min bedömning är att fyndet av grodlarver inte har någon påverkan på planprocessen, säger Niklas Wahlström. Fyndet gjordes i diket strax intill rastplatsen, utanför planområdet.
Platserna saknar skydd
Vid inventeringen kunde grodlarverna, alltså ynglen, inte artbestämmas, varför ett nytt besök gjordes dagen därpå. Då slog Wahlström fast att det rör sig om vanlig groda. Arten är visserligen fridlyst i hela landet, enligt artskyddsförordningen. Det är förbjudet att döda, skada, fånga eller på annat sätt samla in vilt levande exemplar, samt att ta bort eller skada ägg, rom eller larver. Men grodans lekvatten, viloplatser, födosökshabitat och övervintringsplatser är inte skyddade.