Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Hellström tar över som vd på Sem: ”Ett bra gäng och ett bra företag”

Publicerad:
Magnus Hellström tar över vd-posten på Sem i augusti. Foto: Fredrik Tacacho

Christina Hallin lämnar vd-uppdraget på Sem på egen begäran. Åmålsbon Magnus Hellström, i dag utvecklingschef på företaget, tar över vd-posten.

– Det ska bli jätteroligt. Det är ett bra gäng och ett bra företag, säger han.

Efter två och ett halvt år lämnar Christina Hallin, på egen begäran, i augusti vd-posten på Sem. Styrelsen har utsett Magnus Hellström, i dag utvecklingschef på företaget, till hennes efterträdare.

– Vi tycker att han är en väldigt duglig person, med ett brett kunnande och en bred erfarenhet. Han har presterat väl under de åren han har varit anställd i bolaget, säger Sems styrelseordförande Halvar Jonzon, som även lyfter fram Magnus Hellströms ledaregenskaper.

– Han är en duktig ledare och väl bevandrad inom de teknologier som är relevanta nu när hela fordonsindustrin står inför ett skifte. Sedan är det en bonus att han är dalslänning och väl förankrad här.

Så här säger Magnus Hellström själv om sin ledarstil:

– Jag är i grunden en introvert ingenjör, men jag är väl lyssnande och sätter ingen prestige i att ha lösningarna själv utan försöker jobba efter mottot att man ska anställa folk som är duktigare än en själv, på de positionerna de har. Däremot är jag väldigt tydlig och vågar ta beslut. Det sämsta man kan göra är att inte ta några beslut. Ett rätt beslut är det bästa, ett dåligt beslut är det näst bästa.

Pluggade i Linköping

Magnus Hellström, som ursprungligen kommer från Kristinehamn, har en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och elektroteknik från Linköping år 2005 samt en MBA (Master of Business Administration) från Blekinge Tekniska Högskola år 2020. Efter studierna har han bland annat varit anställd på Bosch och Daimler-Benz i Tyskland.

Till Sem rekryterades han 2015 och sedan 2018 har han varit utvecklingschef på företaget och medlem i ledningsgruppen. Företaget har haft en tydlig successionsplan där Magnus Hellström har förberetts för vd-uppdraget sedan en tid tillbaka.

– Kan man välja en vd internt så vet man väldigt väl vad man får. Ibland vill man testa externt men då är det någon som man ännu inte lärt känna, säger Halvar Jonzon.

Är det några speciella egenskaper ni söker i en vd, i det läget som Sem är i just nu?

– Förmågan att känna av kundernas och industrins olika överväganden och att förstå både de tekniska och industriella konsekvenserna är oerhört viktiga. Att man är påläst, erfaren och har en ledarskapsförmåga för att få ihop teamet att jobba i nya spår, som den här omställningen kommer att kräva.

Spännande läge

Sem har klarat sig väl genom både covidkrisen och elektronikkomponentbristen och den kommande vd:n håller med om att han nu kommer in ett spännande skede.

– Det finns ett ökat intresse för förbränningsmotorer med vätgas på lastbilssidan. För några år sedan började det poppa upp lite grann men nu ser mer eller mindre varenda OEM (Original Equipment Manufacturer) i världen faktiskt ser det som en tredje grund, bredvid elektrifiering och bränslecell på lastbilssidan. Det finns en extrem potential.

En av Sems utmaningar framöver är att säkra kompetensförsörjningen, menar han. Företaget söker bland annat mjukvaruingenjörer.

– Det är lite svårt att locka hit rätt kompetens. Vi vill ju helst, om det går, få dem hit till huvudkontoret och utvecklingsavdelningen i Åmål men vi har även öppnat en liten utvecklingshub i Karlstad, just för att det är lite svårt att hitta den kompetens vi behöver.

Långsiktig strategi

Några stora förändringsprocesser är annars inte att vänta när han tillträder i augusti. Sedan Procuritas gick in som ägare för sex år sedan arbetar företaget efter en långsiktig strategi.

– Sedan finns det alltid småsaker som man vill ”tuna” på lite grann.

Christina Hallin lämnar inte företaget helt utan planeras bli omvald till bolagens styrelse även efter årets bolagsstämma, den 26 maj.

Magnus Hellström tycker att den framtidssatsning som sker på det lokala planet i branschen med bland annat Sem, Dana och Azelio är spännande. ”Det är bara att hoppas att Azelio får ett rejält uppsving nu också”, säger han.
Magnus Hellström tycker att den framtidssatsning som sker på det lokala planet i branschen med bland annat Sem, Dana och Azelio är spännande. ”Det är bara att hoppas att Azelio får ett rejält uppsving nu också”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Fakta

Sem

Sem (Svenska Elektromagneter) utvecklar och tillverkar tändsystem för alternativa bränslen, injektorstatorer och linjära positionssensorer för stationära motorer och kommersiella fordon.

Artikeltaggar

ÅmålEkonomiFordonKristinehamnLinköpingSemStyrelserTrafikTyskland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.