Hoppa till huvudinnehållet

10000 kronor i potten på lådbilsrally

Publicerad:
Se upp i backen! Här rullar Johan Fredriksson och Magnus Liljeqvist fram i ”The Badcar”, med tävlingssponsorn Björn Richter från XX Engineering i fronten. Foto: privat

Det skulle inte bli något centrumrally i Säffle i år, men nu blir det faktiskt det ändå – även om fordonen saknar motorer.

Under Galna Tuppens tvådagarsfestival Powerstage arrangeras lådbilsrallyt The crazy race – och det är hög tid att anmäla sig.

– Folkfesten är fixad – nu är det folket vi behöver, säger Tobias Pettersson.

Den 17 juni hoppas arrangörerna få se en brokig skara hemsnickrade fordon susa genom festivalområdet när det anordnas rally med lådbilar.

– Det blir ju inget vanligt rally genom stan i år och då tänkte vi att vi kör ett lådbilsrally istället, säger Tobias.

Kreativitet vinner

Racet går genom festivalområdet vid Galna Tuppen i centrala Säffle och på Fogdegatan ner mot Hyttegatan. Det kommer att finnas ett antal utmaningar längs vägen och man kan antingen välja den enklare vägen eller den med hinder.

– Tävlingen går inte på tid, utan det handlar mer om show, kreativitet och publikfrieri. Men det gäller fortfarande att ha en bra konstruktion så att man tar sig igenom hela banan – även om man kanske får knuffa på eller släpa fram emellanåt, säger Tobias Pettersson.

Bröderna Pettersson på Galna Tuppen – Tobias och Robin – hoppas att lådbilsrallyt The crazy race ska bli en ny tradition under Säfflefestivalen Powerstage.
Bröderna Pettersson på Galna Tuppen – Tobias och Robin – hoppas att lådbilsrallyt The crazy race ska bli en ny tradition under Säfflefestivalen Powerstage. Foto: Marina Johansson

Unika modeller

Lådbilen kan se ut precis som helst och alla konstruktioner är godkända, så länge som de rullar fram utan drivmedel.

– Det är muskelkraft och de fysiska lagarna som gäller. Det måste finnas ratt, styrningssystem och stoppanordning, och de får vara max två meter breda och fyra meter långa. Det är de enda regler vi har, säger Tobias.

– Vi har hämtat inspiration till detta från Red Bull Soapbox race, ett lådbilsrally arrangerat av Red Bull. Där kan bilarna verkligen se ut hursomhelst. Det är bara fantasin som sätter gränser och vi hoppas på att se många udda och galna byggen, säger Robin Pettersson.

Poäng från en jury och från publiken kommer att avgöra vinnaren. I potten ligger hela 10 000 kronor till det vinnande laget.

Nöje som förenar

Intresset för fordon och racing överlag är ju stort i Säffle, så kanske finns potentialen för en ny tradition.

– Det är ju drömmen, att det här kan bli något som lever kvar och som kan förena hela familjer, kompisgäng och arbetsplatser. Att bygga en lådbil med sitt barn eller barnbarn kan ju vara en väldigt givande stund, säger Tobias Pettersson.

– Och man får leva ut sitt inre barn och sin kreativitet, att få leka. Det är något som alla, i alla åldrar, kan behöva, fyller Robin Pettersson i.

Red Bull Soapbox race är inspirationen bakom The crazy race. Ju galnare fordon, desto bättre!
Red Bull Soapbox race är inspirationen bakom The crazy race. Ju galnare fordon, desto bättre! Foto: Nelson Antoine

Artikeltaggar

FestivalerFordonFritid och livsstilGalna tuppenJuryRacingSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.