Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsgården längtar efter barnspring – hade möte med förskola om samarbete

Publicerad:
Åmålsgården längtar efter barnspring i korridorerna. Foto: Holly Jansson

Åmålsgården har haft möte med en förskola om att eventuellt starta en samverkan. De äldre som bor där har tidigare visat uppskattning när barn kommit besök, och det finns en längtan efter barnspring i korridorerna. Ett samarbete förväntas starta i höst.

Nyligen hade Åmålsgården sitt första möte med en förskola för att planera ett eventuellt samarbete. Enhetschef Maria Larsen säger att de äldre uppskattar när barnen kommer och uppträder, och att det finns en längtan efter mer barnspring i korridorerna. Hon berättar att hyresgäster får tårar i ögonen när barnen hälsar på, och att det är många minnen som kommer upp till ytan.

– Äldre och barn hör ihop på något vis. Det är som att det inre barnet inom de äldre växer när de får umgås med barnen, säger Maria Larsen.

Maria Larsen säger att barn är ett ”genuint glädjeämne” hos hyresgästerna, och att de pratar om besöken flera dagar innan och efter. Hon menar att inte bara de äldre kommer att gynnas av samverkan, utan att barnen också kan få ut mycket av den.

– Där är kanske barn som inte har någon äldre i sin familj. Både barnen och de äldre kan lära sig mycket av varandra, säger Maria Larsen.

Aktiviteterna som diskuterats är många: målning, bowling och karaoke för att nämna några. Maria Larsen vill visa att äldre människor kan göra annat än att spela bingo, och att de håller på med många olika aktiviteter.

Inte en ny idé

Enhetschefen ser det som ett utbyte mellan generationer, och att det tidigare varit ett lyckat koncept. Före pandemin hade Åmålsgården en liknande samverkan med en annan förskola. Nu försöker de planera ett tryggt och hållbart sätt som kan fungera trots sjukdom.

Idén kom från en tävling Åmålsgården hade bland sina medarbetare där uppgiften var att komma på en social aktivitet för de äldre. Om allt går enligt planerna ska samverkan starta direkt efter sommaren, men det är mycket som behövs förberedas och redas ut innan något står klart.

– Förskolan har en läroplan att förhålla sig till, och om vi kan vara delaktiga i den vore det jätteroligt, säger Maria Larsen.

Artikeltaggar

ÅmålsgårdenBarnFörskolorSkola och utbildningVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.