Hoppa till huvudinnehållet

Krav på svar efter växande budgetunderskott – hård debatt avslutades med kram

Publicerad:
Jerry Saxin (S) och Camilla Ackerblad (M) debatterade hur budgetunderskottet i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden ska hanteras.
Jerry Saxin (S) och Camilla Ackerblad (M) debatterade hur budgetunderskottet i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden ska hanteras. Foto: Andreas Dagström

Allt pekar på ett jätteunderskott för välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i Åmåls kommun. Hur ska minoritetsstyret tackla det? Frågan låg till grund för den hetaste debatten under senaste kommunfullmäktige. Men när krutröken lagt sig enades kombattanterna i en kram.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämndens helårsprognos pekar i nuläget på en avvikelse om minst 16 miljoner kronor mot budget. Drygt halva beloppet ligger under posten ekonomiskt bistånd, och resten av underskottet kommer sig av ökade kostnader inom korttidsvården.

Mot denna bakgrund menar Socialdemokraternas Jerry Saxin att gällande budget bör betraktas som oanvändbar. Åsikten framförs i en interpellation adresserad till nämndordförande Camilla Ackerblad (M).

Skrivelsen landar i frågan:

– Hur ska den styrande minoriteten hantera det stora underskottet?

Jerry Saxin (S) krävde svar om budgetunderskottet ska hanteras. Bilden är från hans förstamajtal.
Jerry Saxin (S) krävde svar om budgetunderskottet ska hanteras. Bilden är från hans förstamajtal. Foto: Claes Österman

Samma som förr

Ett långt skriftligt svar lades fram vid tisdagens kommunfullmäktigemöte, men Saxin (S) var inte nöjd. Han menar att Ackerblad (M) snarare ägnar sig åt svartmålning av det tidigare rödgröna styret, än att ge något klart besked om hanteringen av nuvarande minoritetsstyres illröda budgettal.

– Det underminerar medborgarnas syn på demokratin. Politiker bör vara modiga nog att försöka komma fram till lösningar, istället för att skylla ifrån sig, sa Jerry Saxin (S).

Kritiken togs med viss ro av Camilla Ackerblad (M), som påpekade att den ekonomiska situationen inom hennes nämnd knappast kan komma som någon överraskning. Både 2021 och 2022 spräcktes budgeten – under socialdemokratiskt styre.

Utom egen kontroll

Därmed inte sagt att Alliansen sitter handfallen, tvärtom. Ackerblad (M) lyfte flera exempel på åtgärder. Exempelvis görs det nu fler stickprov för att upptäcka biståndsfusk. Kommunen har också sett till att biståndstagare med psykiska problem förts över till Försäkringskassan, där de ska vara.

Samtidigt ligger en del av problemet utom kommunens kontroll, som att Nu-sjukvården allt snabbare skickar hem patienter. Detta har lett till ett ökat behov av korttidsplatser. Saknar kommunen möjlighet att ta emot, debiterar Nu-sjukvården 9000 kronor per patient och natt.

– Nu har vi öppnat ett eget korttidsboende. Det har varit kostsamt, men det hade varit mer kostsamt utan, sa Camilla Ackerblad (M).

Camilla Ackerblad (M), till vänster, besvarade Jerry Saxin både skriftligt och muntligt. Bilden togs vid ett politikerbesök hos Kvinnojouren Frida under valrörelsen. Utöver Camilla Ackerblad syns Stina Höök (M), Catarina Bäckström, samordnare vid Kvinnojouren Frida, och Ann-Sofie Alm (M).
Camilla Ackerblad (M), till vänster, besvarade Jerry Saxin både skriftligt och muntligt. Bilden togs vid ett politikerbesök hos Kvinnojouren Frida under valrörelsen. Utöver Camilla Ackerblad syns Stina Höök (M), Catarina Bäckström, samordnare vid Kvinnojouren Frida, och Ann-Sofie Alm (M). Foto: Jenni Jansson

Fortsätter på samma spår

Ytterligare en faktor som påverkar budgetunderskottet är att antalet orosanmälningar fortsätter öka. Många av ärendena är komplexa med våld, missbruk, sexuella övergrepp och annat, vilket gör arbetet resurskrävande för kommunen.

– Nej, vi kommer inte att göra någon annan budget för att pengarna inte räcker till, sa Camilla Ackerblad (M).

Efter att ha fått sitt svar tackade Jerry Saxin (S) för debatten. Han klev ner från talarstolen och gav Ackerblad (M) en kram.

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarCamilla AckerbladDebatterEkonomiFörsäkringskassanJerry SaxinNämnderNU-sjukvårdenPolitikSamhälleSocialdemokraternaVälfärd

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.