Hoppa till huvudinnehållet

65-årsjubileum: 1958 års studenter träffades i Åmål

Publicerad:
1958 års studenter innan middagen på Stadshotellet i Åmål. Bakre raden från vänster: Göran Emanuelsson, Västra Frölunda, Herbert Bertilskjöld, Fagersta, Torbjörn Mejerland, Täby och Sven-Olof Gölstam, Lidköping. Mellersta raden från vänster: Jan Asp, Stenungsund, Per Hanson, Göteborg, Leif Danielsson, Lidingö och Anna-Lena Kadin, Uppsala. Främre raden från vänster: Margareta Wallin, Åmål, Monica Magnusson, Schweiz, Maj Hanson, Göteborg, Ulla Wiklander, Järfälla, Gunnel Sjöberg, Åmål och Christina Palm, Trollhättan. Foto: Niklas Lindstrand

Det var för 13:e gången som 1958 års studenter träffades i Åmål i lördags. Man har haft jubileum med regelbundenhet vart femte år och denna gång var det 14 studentkamrater som fick uppleva återseendets glädje.

Vissa kom långväga ifrån, tillresta från Lidköping, Täby, Uppsala, Göteborg, Stenungssund, Trollhättan, Fagersta, Västra Frölunda, Lidingö, Järfälla, ja till och med från Schweiz. Två av studentjubilarerna är bosatta i Åmål.

Vid en studentträff blir det förstås många minnen och inte minst då det gällde den sista tidens tentamen inför studentexamen. Det var inte självklart att man skulle få gå ut som student på trappan vid läroverket. Först var det studentskrivningar och i mars fick man besked om ifall man skulle få gå vidare till den muntliga tentamen. Efter det kunde man fram till studentexamen kalla sig abiturient.

Tillresta censorer

Vid den muntliga tentamen kom censorer från Stockholm och man blev indelad i grupper med fyra–fem studenter och fick olika ämnen där man skulle svara för sig och redovisa sina kunskaper. Censorerna var ofta universitetslärare, som var särskilt utsedda och kom för att godkänna eller underkänna gymnasisterna vid studentexamen. Den muntliga tentamen pågick i tre dagar, där själva studentdagen ingick.

– Man var nervös, det fanns inga garantier att man skulle bli godkänd, berättar studentjubilarerna.

1958 års studenter på trappan vid Högre Allmänna Läroverket i Åmål på sin studentdag för 65 år sedan.
1958 års studenter på trappan vid Högre Allmänna Läroverket i Åmål på sin studentdag för 65 år sedan. Foto: Arkiv

Minns gamla lärare

År 1958 var det 56 studenter i Åmål. Några av dem åkte buss in till läroverket medan andra var inackorderade i Åmål, då de annars var bosatta i exempelvis Billingsfors, Steneby, Bengtsfors, Dals Ed, Mellerud, Ör, Säffle, Grums och Svanskog. På läroverket läste man olika inriktningar. Det kunde vara nyspråklig (tyska, franska, engelska), social, biologisk eller matematisk inriktning.

Många minnen rörde, inte oväntat kanske, gamla lärare man hade som rektor Reigin Fridholm, adjunkt Bengt Blomberg som undervisade i historia med ämneslära, Erik Gullberg, som var lektor i svenska, Lennart Lidbratt, som då var timlärare i matematik, musikdirektör Erik Vikbladh, gymnastikdirektör Frances Foucard och adjunkt Sven Ryberg som man hade i kristendomskunskap var några namn som nämndes.

Studentjubileet inleddes med mingel utomhus. Från vänster: Göran Emanuelsson, Monica Magnusson, Jan Asp, Margareta Wallin, Gunnel Sjöberg, Per Hanson, Torbjörn Mejerland, Maj Hanson, Herbert Bertilskjöld, Sven-Olof Gölstam, Christina Palm, Roland Magnusson, Lillemor Emanuelsson och Anna-Lena Kadin. Roland Magnusson och Lillemor Emanuelsson tog studenten i Åmål 1957 och deltog med sina makar i studentjubileet.
Studentjubileet inleddes med mingel utomhus. Från vänster: Göran Emanuelsson, Monica Magnusson, Jan Asp, Margareta Wallin, Gunnel Sjöberg, Per Hanson, Torbjörn Mejerland, Maj Hanson, Herbert Bertilskjöld, Sven-Olof Gölstam, Christina Palm, Roland Magnusson, Lillemor Emanuelsson och Anna-Lena Kadin. Roland Magnusson och Lillemor Emanuelsson tog studenten i Åmål 1957 och deltog med sina makar i studentjubileet. Foto: Niklas Lindstrand

Middag på Stadshotellet

Att dåtida studentlivet inte var något liv i sus och dus framgick när man konstaterade:

– Vi serverades sockerdricka på studentbalen!

Återträffen inleddes med att man samlades i försommarsol i Gunnel Sjöbergs trädgård och efter mingel utomhus serverades hembakta jordgubbs- och hallontårtor och förutom alla minnen som delades och att man även pratade om hur man har det i nutiden sjöngs även studentsången, tonsatt av prins Gustaf.

Senare var det trerätters festmåltid på Stadshotellet, varpå gemenskapen fortsatte till långt in på sena kvällen.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellSkola och utbildningStudentenStudenter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.