Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländska glashusen blir exotiska safaribostäder: ”Ska stå på platåer”

Publicerad:
Jeanna Berger har ritat glashusen som nu resulterat i ett nytt företag där hon är delägare. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Jeanna Berger är arkitekten bakom glashusen som byggts på flera platser i Dalsland. Nu har också Glasriket i Småland nappat på glashusidén och snart går en leverans från Bengtsfors till Kosta. Där ska husen byggas på pålar i en safaripark.

– Vi fick en kund för ett par år sedan som ville ha ett större glashus, på 30 kvadrat. Jag ville först inte rita det men sedan lockades jag av idén och tyckte det var spännande att göra något större. Det sattes upp i deras trädgård på Torsö i Blekinge och det blev väldigt lyckat. De i sin tur träffade destinationschefen för Kosta och sålde in det hos dem, berättar Jeanna Berger.

Hon har sitt arkitektkontor på byggföretaget Fridh och Hells i Bengtsfors. Från Småland fick de nu inte en beställning på bara ett par små glashus utan även tre tillhörande kök med förvaring, tre utedass och ett konferensrum på 30 kvadrat.

Nu monterar Robert Fridh, till höger och Per-Ola Pettersson ner husen som ska transporteras till Småland.
Nu monterar Robert Fridh, till höger och Per-Ola Pettersson ner husen som ska transporteras till Småland. Foto: Britt-Marie Erlandsson

”Behövde större”

Projektet blev så stort att det mynnade ut i ett helt eget företag – Dalslands glashusfabrik – där Jeanna Berger och Jonas Hell är delägare. Det krävdes också större lokaler och produktionen sker numera i tidigare Learfabriken.

– Vi behövde större ytor så efter nyår flyttade vi in här. Även finsnickeriet flyttade hit, berättar snickaren Robert Fridh som tillsammans med Per Ola Pettersson byggt glashusen.

Allt ska vara klart för transport till Småland om ett par veckor.

– Tre lastbilar med släp kommer att åka ner och vi ska med ner och montera upp dem. Vi kommer att få hjälp med lyften, husen ska stå på platåer fyra meter över marken. Det är en grej som vi inte gjort förut men det är alltid roligt att göra något nytt, säger Robert Fridh.

Utsidan är behandlat med tjärvitriol och till handtagen på köksdörrarna har använts hampa.
Utsidan är behandlat med tjärvitriol och till handtagen på köksdörrarna har använts hampa. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Husen är byggda av gran och ”glaset” är ett polycarbonat, liknande plexiglas men mer högkvalitativt och tåligare samt UV-beständigt.

– De ska stå i skogen och måste tåla om till exempel en gren skulle gå av. Det är en säkerhetsgrej, säger Robert Fridh.

Träet är behandlat med tjärvitriol på utsidan och på insidan är det vitlaserat. Så gott som allt material är inhandlat lokalt, längsta avståndet är till Värmland. Handfaten i de tillhörande köken är i Bohusgranit och kommer från det lokala stenhuggeriet.

Redan i sommar kommer det att bo turister i de dalsländska glashusen med de vilda djuren i safariparken strosande under. Allt ska vara klart innan högsäsongen drar igång kring midsommar.

Tre kök med förvaring ska också monteras upp.
Tre kök med förvaring ska också monteras upp. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BengtsforsBlekinge länBostad och byggenFridh & Hells Bygg ABHus och hemTorsöTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.