Hoppa till huvudinnehållet

Sprängning trots grodor

Publicerad:
Invigning för Nordmalings resecentrum i augusti 2010. Stationen är en del av Botniabanan som invigdes samtidigt. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Åmål verkar det ständigt finnas något att tvista om. Just nu är det Vitsippekullen. Kommunledningen vill spränga och bana väg för köpenskap där ute kring rondellen.

Bland motståndarna tändes hopp när några grodyngel hittades i en pöl. Grodor kan stoppa byggen. Tänker på Botniabanan. Där måste man se till att kräldjur av allehanda slag trots järnvägsbygget kunde kräla som förut. Men våra lokala grodor lär inte hota nybyggnationen. Så anhängarna till vitsippesprängningen kan andas ut.

De nya etableringarna har stark politisk förankring. De borgerliga partierna gick till val med löfte att inte minst främja utveckling av näringslivet. Och fick starkt stöd av väljarna. Så det inte så konstigt om man nu fullföljer genom att förstärka handelsområdet med Willys som nav.

I praktiken inledde sossarna etableringen av ett nytt handelsområde redan när Willys kom till stan. Andra branscher vill dra nytta av strömmen av kunder ut till livsmedelshallen. Läget i anslutning till E45 är också lockande. Bland annat av den anledningen är nya etableringar på Fågelmyrsområdet tydligen inte så lockande.

Själv handlar jag fortsatt så mycket som möjligt i Åmåls centrum.

Näringslivsklimatet i Åmål har förbättrats avsevärt, anser företagarna i Svenskt Näringslivs årliga medlemsundersökning.

Det bekräftar känslan man har – att kommunikation och relation med företagarna prioriteras i Stadshuset. Informationsträffar och andra kontakter har gjort att företagare känner sig lite mer sedda. Bra jobbat.

Sen tror jag som tidigare, att förtroendet för den politiska ledningen i hög grad påverkar företagarnas betygsättning av egna kommunen. Alltså inte bara egna erfarenheter av kontakter med kommunala tjänstemän och instanser. De flesta företagen sköter sitt. Med få Stadshusbesök.

Mitt Gais inledde Superettan bra och ledde serien efter några omgångar. Men sista matcherna har det gått i stå. Totalt överlägsna i spelet men lägger inte mål.

Frustrerande om förre VPK-ledaren Jonas Sjöstedt har rätt. Han berättade överraskande på sin tid att han hejar på Gais. Sånt gladde oss gamla Gårdapojkar. Men glädjen dämpades när Sjöstedt berättade orsaken: ”Eftersom det verkar vara ett lag utan vinstintresse”.

Artikeltaggar

ÅmålBrott, lag och rättExplosionerGaisJonas SjöstedtNäringslivPolitikSvenskt NäringslivTvisterVänsterpartietWillys