Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Bron vid SJ invigd och körklar

Publicerad:
Nu är det 50 år sedan viadukten vid SJ-området i Åmål stod klar för trafik. Här syns kommunalrådet Bror Karlsson, vägdirektör Bengt Bunner och Sture Levin närmast kameran.
Nu är det 50 år sedan viadukten vid SJ-området i Åmål stod klar för trafik. Här syns kommunalrådet Bror Karlsson, vägdirektör Bengt Bunner och Sture Levin närmast kameran.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

I all stillhet invigdes den nya viadukten över SJ-området i Åmål av kommunalrådet Bror Karlsson. Detta med att inviga broar var en helt ny sak för honom. Under hans långa kommunala gärning har han tidigare aldrig haft i uppgift att inviga någon ny väg eller någon viadukt.

Det är nu ett och ett halvt år sedan brobygget började. AMS har varit ansvarig för byggnationen och som huvudentreprenör har Armerad Betong svarat för viaduktbygget.

1998

I Trollywood skapas Åmålsmiljöer. PD ligger på väl synlig plats på köksbordet. Det finns Dalslandsbroschyrer på synlig plats på hyllorna. En exakt kopia av välkomstskylten ”Åmål vid Vänern” kommer att synas och Åmåls Sportklubbs matchdräkter finns med. In i minsta detalj försöker man återskapa miljöer från Åmål då den, i alla fall i Åmåls kommunledning omdiskuterade filmen ”Fucking Åmål” spelas in i Trollhättan. Filmen är Lukas Moodyssons långfilmsdebut.

2013

Minirondellerna blir kvar trots allt. I går kom beskedet att minirondellerna på Kungsgatan i Åmål blir kvar – trots allt. Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) sa annars i PD nyligen att rondellerna skulle bort ”så fort det bara går”. Men det är ingen kovändning, hävdar Karlsson.

– Det här handlar om lyhördhet i en laddad fråga, säger Michael Karlsson. Näringslivet, fastighetsägarna och gatuchefen är positiva till rondellerna.

Redaktör: Liselotte Lans

Artikeltaggar

ÅmålFucking ÅmålLukas MoodyssonNöje/KulturSJTågtrafikTrafikUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.