Hoppa till huvudinnehållet

”Alla blir så glada när det kommer en gammal traktor”

Publicerad:
På lördag är det veterantraktorrally igen. Det går från Ånimskog, via Tösse till Fengersfors. K-G Härd på traktorrally 2013, bakom ratten på en röd Victor från 1960.
På lördag är det veterantraktorrally igen. Det går från Ånimskog, via Tösse till Fengersfors. K-G Härd på traktorrally 2013, bakom ratten på en röd Victor från 1960. Foto: Andreas Dagström

K-G Härd från Ånimskog tog ifjol upp stafettpinnen som arrangör av veterantraktorrally genom kommunen. På lördag är det dags igen.

– Alla blir så glada när det kommer en gammal traktor, säger han.

Här är det fråga om ett rally av det långsammare slaget. När K-G Härd tog upp traditionen i fjol var det efter några års uppehåll och då samlades 15 traktorer. Han tror på något liknande när det på lördag är dags igen.

Start i Ånimskog

Samlingen på morgonen är mitt i Ånimskog, på planen vid Furusjövägen. Turen går sedan till Solsäter i Tösse där det blir stopp för social samvaro och elvakaffe. Därifrån fortsätter tåget till Fengersfors där idrottsklubben serverar hamburgare nere vid Knarrbysjön vid målgången någon gång på eftermiddagen.

Traktorskaran brukar samla en hel del åskådare utöver deltagarna.

– Alla blir så glada när det kommer en gammal traktor och det förstår jag ju, säger K-G Härd.

Nostalgikicken är en stor del av gemenskapen. Själv har K-G Härd nyligen köpt en raritet, en Bolinder-Munktell 210 Teddy, som han jobbar med i garaget och som han hoppas hinna få körklar till på lördag.

Väderprognosen för helgen ser lovande ut ur traktorförarsynpunkt, i och med att många av veteranerna saknar tak. Något år drabbades rallyt av spöregn och K-G Härd, som det året inte var med och körde själv, fick rycka ut med bilen och rädda stelfrusna barnbarn.

Vad är tjusningen med traktorer?

– De brummar, säger K-G Härd.

– Nej, men det är de här gamla grejerna. De är så enkla att hantera och fixa själv. Sedan är det så trevligt folk som håller på med det här.

Artikeltaggar

ÅnimskogBolinder-MunktellFengersforsHistoriaMotorTösseTraditioner

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.