Hoppa till huvudinnehållet

Två män frikänns från grov misshandel i lägenhet – anses inte bevisat

Publicerad:
Vänersborgs tingsrätt friade en 40-åring och en 48-åring från anklagelser om misshandel av en 65-åring i Åmål.
Vänersborgs tingsrätt friade en 40-åring och en 48-åring från anklagelser om misshandel av en 65-åring i Åmål. Foto: Johan Nilsson/TT

De två Åmålsbor, 40 och 48, år som åtalats för att ha grovt misshandlat en 65-årig funktionshindrad man på Torggatan i Åmål i mars, friades båda av Vänersborgs tingsrätt på onsdagen. En av männen får dock en månads fängelse för flera andra brott.

En 65-årig funktionshindrad Åmålsbo, som har svårt med balansen och använder rollator för att klara vardagen, ska ha misshandlats grovt i en lägenhet på Torggatan i Åmål den 6 mars i år.

Han upptäcktes av en polispatrull utanför på gatan.

Frikändes helt

En 40-åring och en 48-åring åtalades för grov misshandel av 65-åringen. 40-åringen ansågs drivande medan 48-åringen också ska ha medverkat. Den senare åtalades också bedrägeri, då han fått ut pengar från 65-åringens bankkort.

Men både 40-åringen och 48-åringen frikändes helt från misshandeln.

Tingsrätten anser det inte bevisat att 65-åringen misshandlats av en eller båda männen. Rätten menar att 65-åringen lika gärna kunnat ramla i trappen ned från lägenheten.

Fick ändå fängelse

40-åringen dömdes dock till en månad fängelse för våldsamt motstånd, misshandel, hot mot tjänsteman och två fall av ringa narkotikabrott efter tidigare händelser.

När det gäller bedrägeriet med bankkortet, som 48-åringen frikänns från, anser tingsrätten att det inte kan uteslutas att 48-åringen fått ett besked från 65-åringen som gjort att han uppfattat att 65-åringen lånat honom pengarna.

Detta utan att 65-åringen kommer ihåg det i efterhand, eller velat kännas vid det.

När det gäller åtalspunkten grov misshandel, som båda de åtalade nekar till, anser tingsrätten att det inte är ”tillförlitligen utrett” – som det heter – att 65-åringen misshandlats av varken 40-åringen elller 48-åringen.

Med anledningen av att 65-åringen varit påverkad av alkohol och att han inte minns stora delar av dagen, finns det anledning att ifrågasätta hans utsaga om misshandeln, anser rätten.

65-åringen har uppvisat skador som skulle kunna vara resultat av en misshandel, konstaterar rätten, men skriver i domen också att det inte är uteslutet att han själv ådragit sig skadorna genom att falla i trapphuset på väg ut ur lägenheten.

I samma polisbil

Det har påträffats blod från 65-åringen både på 40-åringens och 48-årings kläder, men tingsrätten menar att de kunnat hamna där i andra sammanhang under kvällen. Inte minst eftersom alla tre satt på samma plats i samma polisbil, när de kördes från platsen.

65-åringen har uppgivit att 40-åringen sparkat honom, men det finns inget spår av blod på 40-åringens skor. Det finns i övrigt inte heller spår av blod från 65-åringen på 40-åringen, förutom på ett ställe på baksidan av hans byxor.

Men 40-åringen döms alltså till en månads fängelse. Bland annat döms han för hot mot tjänsteman när han dödshotade en polisman efter den påstådda misshandeln, under transporten till arresten i Trollhättan.

32-åring frias

Ytterligare en man åtalades vid samma rättegång, en 32-årig Åmålsbo som frias från en misshandel som han ska ha utfört tillsammans med 40-åringen, vid ett annat tillfälle.

Artikeltaggar

ÅmålÅtalBrott, lag och rättFängelseMisshandelNarkotikabrottVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.