Hoppa till huvudinnehållet

Färre unga vill ha kommunal feriepraktik – het arbetsmarknad kan vara en faktor

Publicerad:
Om ett par veckor börjar kommunens feriepraktikanter. ARKIVBILD.
Om ett par veckor börjar kommunens feriepraktikanter. ARKIVBILD. Foto: Andreas Dagström

Från nära 200 ansökningar i fjol till knappt 150 i år. Intresset för de kommunala feriepraktikplatserna har svalnat markant.

Åmåls kommun ordnar under sommarloven feriepraktik till elever i årskurs nio, samt alla på gymnasienivå, förutom avgående studenter. Erbjudandet brukar vanligtvis locka många, men den här gången är intresset svalare än tidigare.

– En teori är att många har fått vanliga sommarjobb. Arbetsmarknaden är fortfarande ganska het, säger Viktor Johansson, feriepraktiksamordnare och till vardags verksam på Drivhuset.

Färre ansökningar

När ansökningstiden gick ut 7 maj hade kommunen fått in sammanlagt 146 ansökningar. Det kan jämföras med fjolårets 192.

– Det finns ingen statistik över lediga sommarjobb, men jag tycker ändå vi sett många annonser, både på platsbanken och på Facebook, säger Viktor Johansson.

Drivhuset har också under vintern och våren gjort lite extra insatser för att fler Åmålsungdomar ska söka vanliga sommarjobb. Bland annat genom information på Karlbergsgymnasiet, cv-workshoppar och sommarjobbsdropin på Huset.

Det har även gått information till hushåll med ekonomiskt bistånd där ungdomar uppmanats ta kontakt med Drivhuset, om de vill ha stöd i sommarjobbssökandet.

Trodde på fler

Över tid är det svårt att göra direkta jämförelser av antalet ansökningar, dels för att reglerna har ändrats, dels då årskullar kan variera i storlek.

Finns det något maxantal för hur många feriepraktikanter ni kan ta emot?

– Kommunen har bestämt att alla som söker ska bli erbjuden plats. Den här gången hade vi tagit höjd för fler ansökningar än vad vi fick in.

Inte bara ogräs

Feriepraktik likställs ofta med västklädda ungdomar som gruppvis rensar ogräs i centrum. Men bilden är lite missvisande. Många praktiserar även ute hos föreningar, som museiguider och annat.

– Det är när vi får in många ansökningar och inte kan erbjuda plats hos föreningarna som praktikanterna hamnar hos parkförvaltningen, säger Viktor Johansson.

Oavsett var praktikanten hamnar får han eller hon 3 420 kronor i ersättning, 45 kronor per timme. Ett jämförelsevis lågt belopp. De flesta Dalslandskommuner betalar mer.

Målet från Åmåls sida är att ge så många ungdomarna som möjligt inblick i hur arbetslivet kan se ut.

Ferieparktik i övriga Dalsland

Bengtsfors

Feriepraktiken pågår under tre veckor, sex timmar per arbetsdag, och ersättningen är 5 400 kronor för en fullförd period.

Mellerud

Arbetstiden är sex timmar per dag, måndag-fredag, under tre veckor. Ersättningen är 60 kronor per timme, eller 5 400 kronor som mest.

Dals Ed

Feriepraktiken pågår i tre veckor, sex timmar om dagen, max 90 timmar per praktikant. Ersättningen för den som jobbar 90 timmar är 3 500 kronor.

Färgelanda

Kommunen erbjuder 15 platser som fördelas genom lottning. Praktikperioden är fyra veckor. Arbetstiden är 8 timmar och gäller för alla. Praktikpremien är 60 kronor/timme eller 9 600 kronor/period.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunArbeteArbetsmarknadBengtsforsDrivhusetFacebookSkola och utbildningStatistikStudentenStudenterViktor Johansson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.