Hoppa till huvudinnehållet

Maria Zihammou prisad för asiatisk kokbok – bäst i världen

Publicerad:
Maria Zihammous bok ”Asiatisk mat” är bäst i världen.
Maria Zihammous bok ”Asiatisk mat” är bäst i världen. Foto: Privat

Maria Zihammou från Åmål har vunnit Gourmand Awards pris för bästa asiatiska kokboken i världen. Hennes bok ”Asiatisk mat” kombinerar Asiens smaker med nordiska råvaror.

– Jag är chockad och överlycklig, säger Maria Zihammou.

Den 27 maj hölls Gourmand Awards i Umeå och människor från hela världen samlades för prisutdelningen. Matjournalisten och matstylisten Maria Zihammous bok ”Asiatisk mat” kammade hem en tredjeplats i kategorin ”asiatiska kokböcker utgivna utanför Asien”.

Alla som kommer på plats ett till fyra har rätten att kalla sig bäst i världen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Juryn är jättekunniga så jag är så klart extra glad, säger Maria Zihammou.

Med boken vill Maria Zihammou skapa en ingång till det asiatiska köket och göra den asiatiska maten mer lättillgänglig. Hennes favoriträtt från boken är bao buns, där hon har bytt ut den traditionella långbakade fläsksidan mot dubbelpanerad fisk. Rätten är inspirerad av Göteborg, där Maria Zihammou är bosatt.

– Mitt kök är hela världens kök. Jag vill att det ska vara enkelt och smidigt att laga mat, säger Maria Zihammou.

Ny bok på gång

Nästa projekt för Maria Zihammou är en kokbok för alla som tycker att ”vardagsmaten” kan vara jobbig och som lätt fastnar i samma rätter. ”Middag allt i ett” ska boken heta och den innehåller bland annat olika recept på långplåt och i gryta. Boken kommer ut i höst.

Maria Zihammou växte upp i Åmål men bor sedan många år i Göteborg.

Artikeltaggar

AsienGöteborgMaria ZihammouMat och dryckNöje/KulturPrisutdelningarRåvarorUmeå

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.